Лов на дивље свиње у рудничко-таковском крају

Сезона лова на дивље свиње званично се завршава данас, али ће због повећаног броја тих животиња у рудничко-таковском крају, ове године бити продужена до краја фебруара. Протеклог викенда на Руднику је организован лов, а на терену је била и екипа нашег дописништва из Чачка.

Око 70 чланова ловачког удружења „Војвода Милан Обреновић” из Горњег Милановца активно је у секцији на Руднику. У ловачкој кући увек се прво окупе и припреме за одлазак на терен. Проверава се наоружање, осмисли и договори план лова.

 

„Пријатељи, данас се лови вепар и назимак. Пазите да се не одстрели нека крмача”, чује се један од ловаца.

Навикли су на дубоки снег и минус. Свежи трагови указују на кретање дивљих свиња по рудничким шумама и потоцима. Терен познају и спремни су за хајку.

„Испресецају се трагови. Види се отприлике где се налазе свиње и велики рејон се затвори. Људи су постављени на местима за чекање и одређен број ловаца са керовима иде у погон и онда обавезно неко пуца”, каже Будимир Васић, ловац са Рудника.

„Ми смо распоређени овде на сваких стотинак метара по групама на чекању и не померамо се одавде док погон не изађе. Сви очекујемо да свиње ударе на наше пролазе”, каже Милош Петровић, ловац из Горњег Милановца.

Понекад једна група сатима чека док други ловци не препешаче можда и више од десет километара. На неприступачном терену од велике помоћи су им изврсни гоничи.

Марко Мијаиловић, ловац са Рудника каже да им они много значе:

„Кад подигнемо дивљу свињу ми пустимо на траг и они јуре, гоне… они одраде посао што ми не можемо. Ми подигнемо само дивље свиње, а они терају, гоне даље и ловци на крају ако буде успешно обале и то је то.”

Иако је испуњен прошлогодишњи план, одобрен је већи број одстрела због повећане бројности црне дивљачи. Последњих година ове шумске животиње често обитавају и ван станишта у ловиштима и праве велике штете на усевима.

О томе Мирослав Хрњаковић, секретар Ловачке секције Рудник каже: „Највише у јесењем периоду праве штете људима у житу – у кукурузу, пшеници, зоби и др. Овај предео им одговара за зимовник, ту су велике шуме, има доста корова и ту су стациониране у веома великој мери.”

Обично на падинама Рудника у сезони одстрели неколико десетина дивљих свиња. У рудничко-таковском крају у плану је и лов на предаторе чији су трагови већ уочени.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво