Читај ми!

Мале падавине, велика главобоља у Западној Србији

Око пет хиљада домаћинстава у Западној Србији два дана је без струје, али су екипе ЕПС-а на терену и раде на поправци мреже.

Снегу су се обрадовали најмлађи, али не и старији у четири стотине домаћинстава ивањичког краја која су остала без струје.

„Кад је лијепо време, нико не мисли о далеководима и струји да то прође и прокреше то. Сад кад је први снијег ударио то је пало, покидало, два дана већ нема. Кад ће доћи не знамо. Проблем је велики, срећа те имам агрегат", каже Раденко Јовановић из Прилика.

Уз помоћ агрегата нестанак струје премошћује се и у Бајиној Башти, али је у 2.800 домаћинстава без струје то, ипак, реткост.

„Међутим, напредујемо. Данас током дана је успостављено напајање електричном енергијом на трафостаници у Дубу, која покрива око хиљаду и по домаћинстава", каже Весна Ђурић, председница Општине Бајина Башта.

И у пожешком крају електричари имају пуне руке посла.

Кварови се најчешће дешавају тамо где су угашена домаћинства. Па ови људи који долазе на терен, морају сами да прокрче пут до далековода.

Презапосленим екипама ЕПС-а у санацији хаварија помажу подизвођачи. И када се уочи где је квар, није лако доћи до тог места.

„Треба доста из разлога што путеви су нераскресани и мора већином пешке да се алат и опрема донесу", додаје Милан Даничић из Ужица.

Та опрема тежи и по неколико десетина килограма, али то није једина тешкоћа за људе на терену.

„Не треба притезати много. Немој притезати, молим те, магла не видимо ништа", опрезни су радници.

„Овде све представља проблем, прво од доласка, па онда све редом. Што се тиче овог далековода требало би да оспособимо у току овог дана", каже Ђорђе Тошић из Ужица.

У томе им, кажу, помаже искуство, па и по магли, која често за неколико минута прекрије тај крај. И они се труде да се поправка изврши у што краћем року, јер је рад зими изузетно тежак и ризичан у планини.




 

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво