Касна берба, слабији квалитет и мањак хладњачара прете да преполове број вишњика у Топличком крају

Иако су се последњих дана временске прилике стабилизовале, још увек нема назнака када би могла да почне берба вишања у Топличком крају. Док откупљивачи и хладњачари тврде да цену вишње одређује њен квалитет, који је ове године споран, произвођачи траже реакцију државе, јер је понуђена цена од 25 динара по килограму понижавајућа и не обезбеђује никакву зараду.

Иако су произвођачи вишања почетак бербе и за многе први приход у години, чекали као " озебли сунце ",по свему судећи, са најављеном ценом од 25 динара за килограм, неће се огрејати.

Зато Љубиша Страхинић, воћар из Бајчинца, планира да смањи производњу. Са три хектара вишњик, свешће је Неће, каже, више да се мучи да би исплатио радника и апотекара!

У нешто бољој позицији су они воћари који имају уговорену производњу са хладњачама, које обезбеђују не само репроматеријал, већ и знатно бољу цену.

Миодраг Мијајловић је  кооперант хладњаче Фриго Наис у Kуршумлији, наводи да  успева да добије  50 - 60 динара по килограму и задовољан је!

Ситуација са вишњом сигурно не би имала овако хаотичне размере, да је подизање засада у претходном периоду пратила и изградња хладњача. Тренутно, тек неколико њих, са релативно скромним капацитетима, ни приближно не задовољавају потребе примарне производње.

То потврђује и Душан Илић, комерцијалиста у хладњачи  Фриго Наис. Због складишних и прерадних капацитета, нису у могућности да откупе веће количине од коопераната са којима имају  дугогодишњу сарадњу.

Држава неће стајати по страни и посебну пажњу ће обратити на мале произвођаче, који су и створили овај српски бренд - каже саветник министра пољопривреде Предраг Лучић.

Најављује инспекцијске органе на терену који ће покушати да  заједно са произвођачима и прерађивачима, на откупним местима и на местима где се предаје вишња, утврде заједнички квалитет.

Вишња се у Србији гаји више од 140 година,  интензивна производња у Топлици
траје скоро седамдесет. Предстојећа сезона бербе и откупа, када би могло да остане највише необраних вишања у воћњацима до сада, у многоме ће одредити и даљу судбину ове традиционалне производње.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се