Зашто су невесели први дани јесени за породицу Гвозденовић из Жиче

Домаћинство Гвозденовић из Жиче, победник је овогодишњег такмичења Домаћинство које су ласте изабрале, организује га Друштво за заштиту и проучавање птица Србије. У овом домаћинству има највише гнезда сеоских ласта. У Србији живе и градске ласте, разликују се само по боји перја. Осим крава и свиња, у штали у којој су свиле своја гнезда, оне су сада најбројније.

Весели  птичји цвркут у домаћинству Радована и Мире Гвозденовић, од јутра до мрака. Ласте сваког пролећа свију своја гнезда у штали ових домаћина. Ове године чак 86!

Радован се сећа да је као мали долазио са дедом у шталу, али се не сећа да је икада било као  године.

Гвозденовићи су навикли на ласте, кажу да су  им  најтежи први дани  јесени, када селице одлете на југ.

Мара је навикла да  их види у дворишту, или како лете. Тих дана, кад уђе у шталу дочекује је тишина. Али с пролећа, штала пропева са њима!

Друштву за заштиту и проучување птица Србије пријавило се 452 домаћинства, са укупно 4.500 гнезда у којима је око 27.000 ласта. Ласте, како ветеринари кажу, увек прате човека, штале бирају због хране.

Бојан Милојевић, ветеринар, подсећа и да су корисне -  уништавају инсекте,у шталама нема мушица, али не дирају пчеле, верује се жбог жаоке.

Ласте су одабрале Гвозденовиће али и  Друштво за заштиту и проучавање птица. Осим признања, добили су од њих тону кукуруза, за љубав и бригу о сеоским ластама.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво