Још се отклањају последице невремена с почетка недеље

У Ариљу је у води и блату још увек добар део од укупно 500 кућа и 1200 других, пратећих објеката и стотине хектара пољопривредних култура. Приоритет је да се људи врате у своје домове, али им је неопходна помоћ и у чишћењу, транспорту и складиштењу уништеног покућства. У домаћинствима ће тек после видети појединачне штете, а сваком је своја мука и штета највећа.

Штете на пољопривредним културама биће видљивије кад вода оде. У неким малињацима, од којих највећи део Ариљаца живи, извесно је већ на почетку ове бербе да ни следеће године неће имати шта да се обере.

Што се путева тиче, свакако ће највећа штета и најтежа санација бити на путу ка Ивањици, који је река пресекла. У бајинобаштанској општини уништено је 6 километара асфалтног пута и десетине макадамских. Пожега ће процену штете почети када се вода повуче, у Kосјерићу ће данас завршити попис уништених ствари у око 50 кућа, следи процена вештака и утврђивање одговорних.

У селима подно Јастрепца у току је санација инфраструктурне мреже и кућа, процена је да је начињена штета на том подручју око 55 милиона динара. Оспособљавају се локални путеви а следи и дезинфекција кућа.

У општини Жагубица, где је поплављено око 30 кућа и преко 300 хектара пољопривредног земљишта, река Млава се повлачи, али су због поплављеног изворишта водом снабдевају са цистерни, формирана је и комисија за процену штете.

У Kраљеву су најпре на терен изашли инжењери,  приоритет је санирање путева и мостова.

У 36 книћких села у којима су највише страдали путеви и мостови комисије за процену штете су на терену.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије