Кућица на води, апликација на телефону за управљање

После јахте, коју су власници фирме "Комо ботс" представили пре две године на Cајму наутике, из јагодинског бродоградилишта стиже и ново пловило, резултат рада младих дизајнера. Kућица на води већ је освојила тржиште скандинавских земаља.

Нест или гнездо, место на води где се људи осећају сигурно - то је била идеја младих индустријских дизајнера. Kупци у наутици су захтевни клијенти, па се водило ручана о сваком детаљу. Требало је испоштовати и све еколошке стандарде, од употребе материјала до коришћења соларне енергије.

„Тешко је да све те детаље уклопиш у једну целину и да све то  добро изгледа," каже Огњен Доцић, индустријски дизајнер.

Од идеје до завршног пројекта, пут је дуг. После рада на рачунару, следи израда у радионицама, прављење модела, калупа. Уз стручну помоћ старијих, ови млади људи и сами су засукали рукаве и учествовали у свим сегментима израде пловила. Дизајн је област где млади немају границе, баш као ни у изради софтвера и програмирању, па се пловилом управља преко телефона.

"Можете овом апликацијом да контролишете све бродове, да би се  покренуо потребна је само апликација на телефону, " објашњава Данијел Милорадовић, програмер.

Власник фирме која производи изложбене сталке за водеће светске брендове, препознао је потенцијал и подржао креативност младих . Посао у бродоградилишту препустио је сину, који уз студије завршава и реализацију овог пројекта.

„Пре свега је велики плус то што је електро погон и што је екофрендли пловило. Онда смо схватили да треба да направимо нешто што неће бити превелико, да не би било компликовано за транспорт а уједно да можеш да створиш ту комоцију људима да могу да се осећају пријатно унутра," објашњава Вук Васић, индустријски дизајнер.

Kвалитет и поштовање рокова пресудни су и у овом послу. Ови креативци  кажу да су имали срећу да дођу до праве фирме, а квалитет и знање сами су пронашли пут до купца.

 

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара