Село Срндаље мирно, живописно, гостољубиво и без мобилне телефоније, на радост гостију

Лековите термалне воде Рибарске Bање и живописни предео подно планине Јастребац, некада су били омиљени међу српским краљевима, данас међу домаћим и страним туристима. Велика посећеност допринела је да туризам заживи и у местима која се на Бању наслањају.

До села Срндаље, једног од најпосећенијих излетишта надомак Рибарске Бање, може се пешице, обележеним планинским путем кроз живописне пределе, или Труцком, популарним туристичким возићем који саобраћа од маја до октобра. Етно ресторан у столетној воденици, густом шумом скривен, омиљен је међу гурманима.

Дарко Анђелковић, кувар, представља мени у најкраћем: " Јагњетина испод сача, телетина испод сача, домаћа пастрмка, купус из грнета, роштиљ, погача испод сача. То је нешто што највише иде, али специјалитет куће је јагњетина. "

Илија Богосављевић долази из Смедерева. Пријају му свеж ваздух и мир, који на њега делују лековито. Заборави све проблеме, осећај пријатности и опуштености траје и кад се врати кући.

Село гостима нуди и смештај. У три домаћинства, 20-так категорисаних лежајева. Нетакнута природа њихов је највећи адут. Изграђене су стазе за шетњу поред Срндаљске реке, уређен је планински пут. Оно чега нема је - мобилна телефонија. " Нашим гостима то не смета, они су дошли баш да се одморе," каже Влада Живковић из Срндаља.

Неки овде пронађу и свој "Мали рај". На бистрим брзацима срндаљске реке поточна пастрмка узгаја се у три рибњака.

 Славиша Станојевић узгаја од 15 до 20 она пастрмке, 3 до 4 тоне прода гостима. Ослања се и на пољопривреду, узгаја овце. Некада гости желе да виде како та производња изгледа, па се неретко догађа да заврше са вилама у рукама, скупљајући сено. 

За успомену гостима вредне домаћице нуде рукотворине које израђују током зиме. " Лети се продају шумски производи, малина из нашег краја, али и оно што припремамо на традицоналан начин, попут пројиног брашна од камена, " каже Снежана Стојановић, мештанка. 

Сеоски туризам у Срндаљу живи лети, а жеља домаћина је да им гости долазе током целе године, као и у Рибарску Бању.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво