Иако је цветање Тисе ове године каснило, интресовање туриста било је велико

Овогодишњи природни феномен познат као цветање Тисе, на делу тока од Кањиже до Хоргоша, био је по интензитету слабији него предходних година. Разлог су лоши временскиу услови. Сем на реци Тиси, може видети на још неколико водотокова у Кини, Мађарској, Румунији и Босни и Херцеговини.

Љубавни плес Тиског цвета на површини воде траје нешто више од два сата, непосредно пред залазак сунца. Догађај се на Тиси ишчекује од почетка јуна. Риболовац Душан Ракић из Кањиже, годинама уназад прати стање на Тиси и појашњава зашто је цветање сада каснило.

„Пошто је Тиса све до недавно била око 15, 16 степени, ја лично нисам очекивао пре, око 20. јуна  да крене цветања. А претходних година, то  добро знамо, дешавало  се око 7. јуна, " каже Душан.

Најпре на површину излазе мужјаци којима је потребно неко време да се припреме за парење. Потом се на површини појаве женке, након што су у глиновитом тлу провеле три године. После парења и полагања јајашаца, родитељи заврше свој плес и кратки живот.

 Ове године дувао је јак ветар, Тиса је била хладна и надошла је више од метра. Биолог Јожеф Гергељ каже да је су мужјаци због ветра теже проналазили своје женке.

Овај природни феномен доводи бројне госте у Кањижу. Власник чамца Чаба Шарњаи возио је људе из целе Србије, али и из Мађарске, јер је ове године интересовање за цветање Тисе велико.

Сем код Кањиже, цветање Тисе је забележено код Новог Бечеја, Тараша и након дуго времена код Жабаљског моста. Ова појава је један од најважнијих доказа да је водоток чист.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво