Зашто је важно да шиваћа машина везе као сингерица

Милован Лапчевић прецизни механичар из Јагодине радни век провео је као сервисер шиваћих машина широм наше земље али и света.Иако је у пензији и даље поправља и одржава машине.У радионицама има више од 200 комада од којих су неке и могући музејски експонати.

У неколико објеката на имању у Милошеву код Јагодине свуда су машине, аматерске или професионалне, сервисиране и оне које служе за делове. Љубав из детињства код мајстора Лапчевића прерасла је у посао, хоби и интересовање које га заокупља скоро пола века.

„Скупљам  машине и по отпадима и по бувљацима јер их волим,"каже мајстор Лапчевић," многи су издржавали породице тим шиваћим  машинама, хранили су децу! Знате,  некад се у митаз давала машина."

Одржавао је и организовао производњу у конфекцији мајстор Лапчевић широм Југославије, али и света. На специјализацији је био у Немачкој, инстрктор у Ираку.

„Горе на северу, код Сулејманија , где су  Курди, ту сам у једној огромнј фабрици  учио мајсторе да одржавају  машине," сећа се мајстор Лапчевић. Власник ФАФ-а, Немац, када је видео колко знање  има, понудио му је као фудбалеру да потпише уговор. Рекао је да ће пристати кад буде видео цифру!

Пристао није,  победила је љубав према Србији у коју се вратио и није се покајао, јер новац није пресудан зањегову срећу. Од професионалних машина ФАФ-а, ЈУКИ-ја,ДУРКОП-а преко Сингерице и Багата, за њега нема непознанице.

Везе као сингерица,каже стара изрека,а да ли добро ради или не добар мајстор препознаје и по звуку, па и мајстор Лапчевић. Муштерије су задовољне а задовољан је и он јер нема веће среће за њега од задовољства послом којим се бави.

Од некадашњег статусног симбола и обавезног дела девојачког мираза, мало је тога остало. Ипак за мајстора Лапчевића, како га знају од Триглава до Ђевђелије, машине за шивење још увек су велика љубав.

--

 

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво