САНУ прогласила мастер рад Крагујевчанина Владимира Бараћа као најбољи у прошлој години

Ову награду додељује Математички институт Српске академије наука и уметности. А за надарене ученике, у Првој крагујевачкој гимназији од јесени се отвара и смер за физику, који већ постоји у гимназијама у Београду и Новом Саду.

Природне науке нису баук каже двадесетшестогодишњи Владимир који је на Институту за математику диплимирао са десетком, а мастер рад којим се знатно убрзава процена опасности од зрачења, Српска академија наука и уметности прогласила је најбољим оригиналним научноистраживачким  радом.

"То нам омогућује да проценимо да ли је и колико неко зрачење опасно", објашњава Владимир. "Ја сам користио методе машинског учења, колика је дубина и радијус тих трагова."

Професори физике и информатике су поносни на студенте попут Владимира, а кажу има их доста.

"Радом и ангажовањем, наши студенти увек успевају да нађу решење које се може применити у пракси", наглашава др Ненад Стефановић, професор Природно-математичког факултета у Крагујевцу.

Професори овог факултета су протеклих годинама, у сарадњи са школама, организовали радионице и вежбе за основце и средњошколце, како би им што више приближили физику. То је, на неки начин, резултирало и новим смером за  обдарене ученике за физику у Првој крагујевачкој гимназији на који ће бити уписано њих двадесеторо.

"На нашем сајту сви заинтересовани ученици могу да погледају и увежбају задатке који би били добра припрема за полагање пријемног испита", каже Славица Марковић, директорка Прве крагујевачке гимназије.

"Примењена физика је нешто што је врло актуелно", подсећа др Виолета Петровић, професорка Природно-математичког факултета у Крагујевцу, "ми имамо наше модуле физике у информатици. Мислим да је избор физике при усмеравању прави избор."

Свим ученицима који желе да упишу нови смер, саветује се да почну са припремама за пријемни испит који би требало да се одржи у јуну. А награђени Владимир Бараћ поручује: "Уписујте природне науке!"

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво