Поново раде вртићи и продужени боравак у школама

Предшколска установа "Вукица Митровић" у Лесковцу отворила је 11 објеката у којима је првог дана боравило шездесеторо деце. Очекивано мањи број јер родитељима, кажу, треба времена да прибаве потврде. Нешто више деце је у вртићима у Лозници. Од данас ради и продужени боравак у основним школама.

И родитељи и деца једва су дочекали да се отворе врата вртића "1001 радост" у Лесковцу. Долазе у заказано време, са маскама и потврдама послодавца и педијатра. Родитељи не смеју даље од улазних врата. При пријему деци се дезинфикују руке и мери температура.

 

Све је опрано, очишћено и дезинфиковано. Просторије се често проветравају. Препорука је да малишани што више времена проводе у двориштима вртића.

"Педесет одсто деце би требало да буде у групама", истиче Јасмина Анђелковић Ђорђевић, директорка Предшколске установе "Вукица Митровић" у Лесковцу. "То је неки максимум од десеторо деце у групама, у јаслицама је то мањи број. И код спавања водимо рачуна о растојању од 2 метра."

За 330 пријављених малишана у Лесковцу отворено је 11 објеката. У Лозници их ради 5 од 7, са 20 одсто од укупног броја деце.

"Родитељ само треба свом васпитачу да се 2 дана раније најави да ће доћи, да обави лекарски преглед и може да доведе дете у објекте," каже Ивана Савић, директорка Предшколске установе "Бамби" у Лозници.

За најмлађе, период прилагођавања после двомесечне паузе је неминован.

"Ово јесу ванредне и мало другачије околности, али трудићемо се да ту не буде неких превеликих измена како би се дете лакше адаптирало", каже Марија Ђурић, педагог у лесковачкој Предшколској установи "Вукица Митровић".

Мало је деце и у продуженом боравку. У лесковачкој Основној школи "Јосиф Костић", једној од 6 градских школа са боравком, пријављено је десеторо од 50 ученика првог и другог разреда. Продужени боравак организован је и у пет крушевачких основних школа.

Милан Тончић, директор ОШ "Јосиф Костић" у Лесковцу, каже да ће најмање 4 пута радити дезинфекцију просторија где бораве деце. "Што се тиче исхране,деца ће носити своју храну од куће."

Зоран Асковић, начелник Школске управе за Расински округ, каже да за сада није велико интересовање, вероватно због страха од короне или родитељи имају некога да чува децу.

Да ли се препоруке и мере са дугачког списка поштују, ових дана контролисаће санитарна и просветна инспекција.

 

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво