Предшколске установе и продужени боравци спремни за старт у понедељак

Уз нова правила и мере превенције, од 11. маја са радом почињу предшколске установе и продужени боравци у школама. У вртиће кренуће око 37 хиљада малишана, што је више од петине свих који бораве у установама таквог типа.

Ирена из Крушевца запослена је у локалној телевизијској  станици и мама троје деце. Од понедељка се  и супруг враћа на посао. Зато ће двоје малишана поново водити у вртић, после месец и по дана.

"Дечаци се радују, један има пет година а а други три. Како сам информисана, групе су мале - тек неколико малишана. Радују се што ће поново да виде своје васпитаче у које имам пуно  поверање", каже Ирена.

Родитељи су обавези да васпитачима приложе лекарско уверење о здрављу детета, али и потврду послодавца о запослењу. На уласку у вртић важиће и нова правила. У међувремену, сви објекти ће бити дезинфиковани споља и изнутра. Препорука је да у групи не буде више од тринаесторо деце.

"Када родитељ доведе, дете чекаће их запослени који ће им мерити температуру, и деци и родитељима који морају да носе заштитне маске и рукавице", истиче Ивана Савић, директорка ПУ "Бамби" у Лозници. "Потом родитељ одводе дете у његову васпитну групу, не могу улазити један  за другим, запослени ће водити рачуна куда да се крећу и којим редом."

Васпитачи кажу да период адаптације неће бити лак, нарочито када је реч о држању дистанце међу децом.

"Трудићемо се да децу што више буду у природи, на отвореном. Тако ћемо их дистанцирати а у прилог нам иде лепо време", каже Оливера Дашић, васпитачица.

Од понедељка са радом ће почети и продужени боравци у школама. У учионици ,уз наставника, не може бити више од деветоро ђака,  уз обавезну дистанцу. Препорука је да пре доласка у боравак деца доручкују.

"Ученици могу да бораве од пола осам до пола пет у школи", објашњава Тијана Ђокић, директорка ОШ "Светозар Марковић" у Врању. "Ту  ће  бити и два учитеља која ће смењивати. Ученици ће пратити даљинску наставу а наставници ће им после наставе помагати у изради домаћих задатака. Кад год је могуће изаћи ће напоље, у двориште."

Према речима надлежних, са додатним попуштањем мера у наредном периоду, отвараће се и могућност за остале родитеље да накнадно пријаве своју децу у вртић или продужени боравак.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво