Докторка из Богатића део тима у Оксфорду, тестира вакцину против коронавируса

У Великој Британији данас је почело тестирање на људима потенцијалне вакцине против коронавируса. Део научног тима у Институту "Џенер" Оксфордског универзитета који је почео борбу против ковида 19, је и др Марија Зарић из Дубља код Богатића.

Одрасла је у срцу Мачве, Гимназију је завршила у Шапцу а Медицински факултет у Београду. Жеља за усавршавањем са супругом и бебом у наручју, одвела ју је најпре у Белфаст а затим у Лондон. Од 2017. године ради у Институту "Џенер" који развија вакцине против болести од највећег глобалног утицаја.

"Баш данас, започела је клиничка студија на Институту Џенер по убрзаном поступку која ће тестирати нашу вакцину против ковида 19 на преко 5.000 људи. Институт је јако захвалан Влади Велике Британије која је донирала преко 20 милиона фунти, за рад на овој клиничкој студији, испитиваће се првенствено безбедност и ефикасност вакцине и ако све буде ишло по плану, резултати би могли да буду доступни до јесени", каже др Марија Зарић, имунолог у Институту "Џенер".

Паралелно са овим тестирањем, додаје, ради се и на производњи великог броја вакцина тако да уколико се вакцина покаже успешном, онда може одмах да буде доступна великом броју људи.

Наглашава да је развој вакцине сложен и строго контролисан процес који се састоји од неколико фаза.

"Просечан период за развој вакцине је од 12-15 година, мада су изузеци могући када се вакцина пусти у примену по убрзаном поступку у случају избијања великих епидемија или пандемија. Такав случај, имали смо у току 2015. године за време избијања епидемије ебола вирусом, када је у ствари вакцина почела да се примењује само нешто више од годину дана од започињања првих клиничких студија", додаје Марија.

Др Марија Зарић анализираће да ли ће имуни систем особа које се тестирају препознати и уништити коронавирус.

Сматра да је вакцинација један од највећих изума модерне медицине. Наглашава да су захваљујући њој, између осталог, глобално искорењене велике богиње које су некада биле честа и смртоносна заразна болест.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се