Акварели из карантина

Књажевчанина Радета Ристића његови суграђани познају, пре свега, као наставника ликовне културе, дизајнера, сценографа, илустратора али и као врсног сликара. Омиљена техника му је акварел, година има осамдесет, а љубав према уметности једнака му је као и у младалачким данима. Време које због епидемије корона вируса мора да проводи у кући, користи да сваког дана наслика најмање по једну слику.

Акварел се ради у једном даху, потезима прозрачним и покретљивим, налик води која раствара боју, објашњава овај витални осамдесетогодишњак док се на белини папира брзо рађа нова слика.

"Акварел захтева прво да се зна шта се хоће. Овде нема грешке, ако се погреши, папир се баца", каже Раде Ристић, ликовни педагог у пензији.

Природа и архитектура завичаја, градска сеоска, главни су мотиви његових слика.

"Читав један циклус сам направио тих сеоских кућа које су врло занимљиве и наравно мало су  и заборављене, у распадању су и тако даље. Посебно ме занимају градски мотиви и ево тренутно сада правим један циклус градских мотива, истиче Раде и каже да је иста ситуација и када је у питању наша стара архитектура, можда негде из 19. века. У Књажевцу има тога, има лепих грађевина која, на жалост, су нешто мало и напуштене али су врло интересантне за ову сликарску технику", наглашава Раде.

Иако већ више од десет година живи сам, каже да му то не пада тешко. Од почетка епидемије поштује све препоруке. Поручује и другима да буду одговорни.

"Потребно је седети у кући док све то не прође. Ваљда ће бити времена и да се видимо на улици и да поразговарамо са пријатељима и тако даље, али је врло битно сада остати код куће и бавити се нечим што је занимљиво", додаје Раде.

Дан му је, каже, увек испуњен. Читање књига, спремање ручка, шетња по невеликом дворишту и повратак у атеље који му је и стваралачки и животни простор. Повратак себи, сликању и мотивима завичаја, које на тај начин свакодневно отрже од заборава.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се