Пакети помоћи за онколошке пацијенте без прихода

Пре годину дана, на иницијативу Удружења здравствених радника Расинског округа, у Крушевцу је отворено Онколошко саветовалиште "Нарцис". Иако су због епидемије корисницима привремено затворили врата, у настојању да им помогну, са њима су и даље у свакодневном контакту.

Средствима из донаторских кутија, у које су Крушевљани протеклих месеци остављали прилоге у знак подршке раду Саветовалишта, обезбеђено је двадесетак пакета са основним животним намирницама. У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику волонтерски тим "Нарцис" дароваће их је најугроженијима, онколошким пацијентима без новчаних примања.

"Дирнута сам да су ме се сетили, мада мој Нарцис увек је ту кад треба за све. Обавезно ме зову да виде како сам у овој ситуацији. Код њих увек има те неке позитивне енергије и кад се чујемо ја сам после тога као да сам примила још једну терапију", истиче Милица Цветковић из Крушевца.

Од увођења ванредног стања  стручни тим и волонтери Онколошког саветовалишта корисницима су путем интернета доступни целог дана, а преко кол центра од 11 до 15 часова.

"Зову, да ли су им најпотребнији  психолошки савети и нешто што се тиче решавања социјално -материјалног статуса, савети око исхране, наш физиотерапеут ради вежбе он лине са својим корисницима. Добро смо организовани, умрежени и просто смо на располагању 24 сата на тај начин", каже Јелена Чукарић, психолог Онколошког саветовалишта "Нарцис".

Као ризична категорија, онколошки пацијенти од почетка епидемије у строгој су кућној изолацији, често изложени бројним негативним медијским информацијама. Психолози саветују да их се клоне.

"Има толико лепих активности којима могу да се посвете, штрикање, хеклање, читање књига, разговори са пријатељима телефоном, да се просто скрене мисао са  свега овога што се дешава. У принципу њихово обољење које постоји или је некада постојало њима стварно , слушајући све те информације, појачава страх, не само за њих саме, него и за њихове укућане, и то је нешто из чега постепено треба да се избаце јер страх се храни", додаје Чукарићева.

Онколошко саветовалиште у Крушевцу за годину дана рада контактирало је са више од хиљаду људи, нечујних бораца за сваки нови дан, који су волонтерском тиму "Нарциса" пронашли несебичне људе великог срца и неопходну стручну помоћ.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво