Трговиште: Снег не зауставља допремање помоћи

У општини Трговиште, са мање од 5000 становника, током ванредног стања снабдевање продавница и апотека је редовно. Раде производни погони, за производњу маски, обуће и креветића, затворена је фабрика кондиторских производа. Најстарији мештани нису заборављени, обезбеђено је 1200 пакета за најсиромашније.

Киша, суснежица у центру општине. У околини има и наноса снега, али екипе Црвеног крста, волонтери, стижу до свих. Носе храну, припремљене пакете основних животних намирница.

‚‚Углавном су одушевљени што има ко да им помогне у овим тешким ситуацијама, захвални су нам, пружамо им речи подршке", каже Тамара Трајковић, волонтерка.

У општини је 2200 кућа, до половине су већ стигли пакети, ту живе најугроженији, са мањим примањима, старији од 65 година, инвалиди.

‚‚Ето из народне кухиње један оброк добијамо, један човек нам донесе овде, из другог улаза, мало чорбице и један леб, а после нешто тако, било шта, тешко, ми смо најсиромашнији", истиче Анђелија Кнежевић, пензионерка.

Трговиштем  током дана могу да се крећу мештани до 70-те године, али већина ипак остаје у домовима. Продавнице су снабдевене, а и до  апотека редовно стижу лекови, средства за дезинфекцију.

‚‚Има сад, за грађане има, да подигну лекове све. - Да ли је редовно снабдевање? Редовно, сад смо баш све добили лекове", наглашава Сузана Милошевић, фармацеутски техничар.

‚‚Има свега што је потребно, заштитимо се маскама, одемо до продавнице, или тамо где је неопходно, седимо кући"‚ Екипкаже Емилија Станисављевић из Трговишта.

‚‚Како мора да се живи, седимо кући ево изађемо до радње, до Дом здравља, хигијена, све остало, мора да се поштује свако правило",  истиче Слађана Тасић из Трговишта.

У Трговишту има довољно волонтера, и у самом граду и у селима, подручје је разуђено,брдско- планинско,  у наким махалама има само пар кућа. И они зову волонтере, преко кол центра.

‚‚Имамо довољно волонтера, ту су нам и људи из јавног сектора, јавних предузећа тамо где је обустављен рад или смањен на минимум, где имамо младе који се јављуа да не би седели код куће, она старосна граница која није угрожена", каже Ненад Крстић, председник Општине Трговиште.

Општина је обезбедила заштитне маске за све запослене у јавним предузећима и фабрикама, раде обућари, произвођачи дечјих креветића, ради и Јумков погон, шију маске.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара