Мигранти солидарни са нама у борби против короне и спремни да помогну

У Прихватним центрима у Србији има осам и по хиљада миграната, у четири центра у Пчињском округу 1800. У Бујановцу и Прешеву су самци углавном из Авганистана, а у Врању и Босилеграду породице са децом. Неки од миграната који су медицински радници изразили су жељу да помогну нашем здравству.


Солидарни су, желе да помогну нашим здравственим радницима, јер су у својој земљи Сирији, радили у болницама.
"Ово је порука српском народу и власти, ја и моји пријатељи из Сирије желимо да помогнемо као волонтери и на тај начин се одужимо за све што нам пружате",истиче Башар Шкар, медицински радник из Сирије.
"Желим да радим као волонтер у болници или у камповима, било где, да помогнем Србији у борби против короне", каже Хасен Масри, медицински техничар из Сирије.
"Ја сам медицински радник и хтео бих да помогнем колегама из Србије и овом народу, као што они помажу нама", наглашава Јасер Далур  медицински техничар из Сирије.
И кројач Солед Хабиби из Ирана помаже. Од увођења ванредног стања шије заштитне маске за мигранте у Прихватним центрима на југу Србије, али и за запослене у Комесаријату за избеглице и миграције.
"Желим да помогнем у борби против короне, јер се цели свет бори против ове болести. У овим данима шта би друго и радили, него да се боримо против ње", каже Солед Хабиби из Ирана.
У Прихватним центрима су појачане мере безбедности и личне хигијене, а мигранти и одржавању и хигијену у објекатима у којима бораве.
"Много више воде рачуна о хигијени, прате вести. Ми их обавештавамо на свим њиховим језицима, имамо штампане билтене где се они упознају са ситуацијом како у Србији, тако и у Европи и у свету. Свесни су да су овде и да немају где, јер су границе затворене", наглашава Слободан Савовић, Комесаријат за избеглице и миграције.
"Не идите напоље, останите овде, то је најбоље за вас и најбоље за мене. Хвала", додаје Перманем из Авганистана.
У Прихватном центру у Бујановцу тренутно има 260 миграната, а у Прешеву 1200. Повећавају се капацитети, постављају монтажни објекти како би се растеретили центри на северу земље.
субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара