Студирање на даљину преко онлајн платформи

Српски студенти који факултете похађају у Темишвару, у Србију су успели да се врате пре затварања граница. У суседној Румунији 27. фебруара званично је потврђено присуство коронавируса, а факултети су затворени 5. марта. Десетак дана касније студенти су се вратили својим обавезама преко онлајн платформи. За сада, успешно савладавају градиво и редовно слушају предавања.

Матеа Кристиана Јакша студира новинарство на Универзитету Вест у Темишвару, свакодневно  у оквиру онлајн интерактивних предавања, у којима учествује цела њена група и предметни професор.
"Увек нас питају ако нам нешто није јасно или ако треба нешто додатно да се објашњава. У сусштини моје колеге И ја очекујемо да ће ово ускоро да се завбрши али јако је добро организовано и путем интернета", каже Матеа Кристиана Јакша.
На  Универзитету Вест из Темишвара очекују да ће оваква настава студентима омогућити да успешно савладају предвиђене програме како би могли да полажу испите. Ово је нарочито важно за оне који су на припремној години и још увек уче језик.
"Ја радим са студентима из Србије, а такође и са студентима из различитих делова света и помоћу доступних платформи Универзитета Вест одржавамо наше семинаре скоро као и у оквиру Универзитета. Примењујемо видео састанке, сами смо смислили таблу за писање и одлично комуницирамо искључиво на румунском језику. Студенти су одговорили изненађујуче добро на нову формулу и примећујем да напредују веома брзо", истиче Елиана Попет, професор румуског језика на Вест универзитету.
"Радимо интерактивно са студентима и ти сусрети су углавном успешни, зато што полазимо од идеје да свака криза предвиђа серију могућности, а радозналост и учење никада не сме престати", каже Отилиа Хедешан, професор на Уноверзитету Вест у Темишвару.
Српски студенти вратили су се у земљу и онлајн наставу прате од кућа. Међутим, има и  оних који због затварања граница нису могли да се врате у своје државе.  Наставу прате из студентског Дома, забринути за здравље својих породица које су на другом крају света.
"Треба да останемо позитивни. Знам да је бити сам веома страшно али покушавам да се не плашим и да ме страх неомета у овом тренутку. Оно што моји пријатељи из других земаља И ја можемо да вам кажемо је да поштујете правил", каже Закарије Оксемберг, студент из Гане.
У Суседној Румунији, према звалинчним информацијама код 2109 особа потврђен је корона вирус, а 68-људи  је до сада преминуло. Због пораста броја оболелих у појединим румунским градовима на снази је 24-часовни карантин.
недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се