Уз нове технологије се и у малим срединама може зарадити као у Европи

Многа предузећа својевремено позната у Југославији пропала су, као и њихови пословни објекти широм Србије. Неки од њих ће ипак бити обновљени. Нови власник пожешке "Будимке" планира прехрамбену делатност, док ће се на простору некадашње фабрике намештаја бавити роботиком.

Некада синоним за квалитетан храстов намештај у Југославији, предузеће "Напредак" није успело да преброди период транзиције. На површини од пет и по хектара ускоро ће почети производња индустријске роботике.

Купац је пожешко предузеће чији се роботи извозе широм света и које планира да прошири делатност високих технологија и отвори нова радна места.

Горан Јанковић, власник предузећа "Инмолд" наводи да је због саме сложености посла предузећу потребна високообразована радна снага.  

Пожежанка Јелена Ковачевић дала је отказ у познатој немачкој компанији у Београду и одлучила да као машински инжењер каријеру настави у родном крају.

"Мислим да ко има шансу за добрим послом овде да треба да се врати дефинитивно. Зато што како време пролази, мале средине могу да се развијају доста више. Да имамо исте могућности, као и тамо у Београду, чак и за бољим животом и већим стандардом него тамо негде", објашњава Ковачевићева.

Од три стотине запослених, 65-оро су машински инжењери, а Горан Јанковић планира да повећа број младих стручњака који ће радити у Пожеги. Девет година стипендира средњошколце и студенте, трећина њих се запослила у предузећу које производи роботику, а дуално образовање је по узору на Немачку.

"Трудимо се да се деца осећају опуштено, да не буду у некаквој тензији, да идемо да се рекреирамо – пливамо, скијамо, планинаримо, да одлазимо на разне акције и дружења и пикнике. Тако да то просто буде једно учење и кроз дружење", наводи Томислав Милетић, главни ментор практичне наставе.

Да би боље упознали своју земљу и градили каријеру у родном крају, стипендисти поред практичне наставе уживају у чарима Србије, посебно златиборског краја.

Овде су сигурни да управо нове технологије отварају перспективе да се и у мањим срединама може зарадити и живети као у Европи. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво