Најпознатија кућа у Врању

На данашњи дан пре 142 године, Врање је ослобођено од Турака. У склопу обележавања Дана града, представљена је нова поставка у најпознатијој кући у Врању, Музеј-кући књижевника Борисава Станковића. Подигнута је средином 19. века, споменик је културе од изузетног значаја.

Лични предмети и подаци о животу и стваралаштву Боре Станковића. Соба његове бабе Злате и гостинска соба не мењају изглед, сачувана је аутентичност. Једна одаја је преуређена, замењене су витрине, постављени нови панои.

"Витрине су садржале углавном фотографије позоришних сцена, дела Боре Станковића која су извођена у позоришним представама које су извођене у Врању и ван Врања", каже виши кустос, историчарка уметности Мирјана Јовановић.

Прво издање "Коштане", из 1902. године, биће у реновираним витринама.

Драган Мининчић Цига je више од осам стотина књига из личне колекције предао врањској библиотеци. Ранија издања дела Боре Станковића чувају се и изложена су у његовој соби.

"Врло смо поносни на столицу у којој је седео, стварао, писаo наш велики суграђанин, велики књижевник. Видели сте ове личне предмете у гостинској соби, неки од предмета су још и мираз бабе Злате, ова слика Јерусалима као потврда да су из старе хаџијске породице", истиче директор Народног музеја у Врању Саша Стаменковић.

Знаменитост привлачи туристе, неизоставна је на рути школских екскурзија. Прошле године било је око 20.000 људи.

"Реконструкција и конзерваторско-рестаураторски радови на меморијалном музеју извршени су 2018. године. Познато је да од 1967. године није ништа рађено на кући, да је кућа била у јако лошем стању, посетиоци су јако задовољни што се тиче самог изгледа кућа", каже кустоскиња Музеј-куће Боре Станковића Лидија Илић.

Ентеријер и архитектура Музеј-куће Боре Станковића представљају типичан изглед врањске градске куће из 19. века, грађене у моравском стилу. Улицу и двориште краси калдрма, испред куће трем, бунар и дуд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво