Павлинин мост преко Бањске, весник бољих дана за Куршумлијску бању

У Куршумлијској бањи саграђен је мост преко реке Бањске који ће знатно олакшати живот око пет стотина становника у седам поткопаоничких села. Око тридесет хиљада долара за изградњу моста обезбедила је Анка Јакшић Ерне из Америке, преко Фондације "Дивац".

Из Куршумлијске бање и околних села, између осталог и због лоших путева и недостатка мостова, деценијама се одлазило. Прва значајнија инвестиција у неки инфраструктурни објекат у овом крају, након више од 40 година, посебно је обрадовала мештане и све који туда пролазе.

"Изградња моста је нешто најлепше што је што је овај народ дочекао и то би требало да буде најава бољег сутра за цео овај крај", каже Љубиша Брадић из Куршумлијске бање.

"Ја сам и у школу овде ишао. Основну школу. Још тад смо имали муке преко моста, страх деце од велике воде и све остало", додаје Витомир Симоновић из Рашевца.

 

У Куршумлијској бањи се надају да изградња моста весник бољих дана који би могли да уследе након приватизације и реконструкције целокупног бањског комплекса коју је најавио нови власник - "Планинка" из Куршумлије.

"Деценију и по смо чекали да се нешто деси, да крене та бања, јер таворили смо овде. Све је мање и мање народа. Сад се надам да ће да буде то у супротном смеру", истиче Страхиња Симоновић, председник МЗ Куршумлијска бања.

Иницијативу за изградњу моста преко реке Бањске покренуо је управник Поште у Куршумлијској бањи Филип Филиповић који до сада уз свој редован посао помагао мештанима. Каже да је ово свакако највећи и најзначајније реализовани пројекат до сада.

Да је изградња моста значајан подухват потврђују у Фондацији Дивац која годинама помаже мештане у овом делу Куршумлије.

"Кад смо увек наилазили на ову реку, увек је био проблем и у сред лета је био то проблем. И онда је то изашло као један од највећих изазова за ове људе који живе са друге стране реке, значи причамо више од 500 метара", објашњава директорка Фондације "Дивац" Ана Кошан.

"Сад је ова комуникација коначно решена. Ми се друге стране трудимо да одржавамо ове локалне путеве, а сада решавањем статуса Куршумлијске бање мислим да ће дефинитивно крај да живне поново'', истиче председник Општине Куршумлија Радољуб Видић.

Мост преко реке Бањске дужине је девет метара, а ширине седам и носиће име "Павлинин" по жељи донатора.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво