Кустендорф: Размена енергије младих и искусних уметника на Мећавнику

На Мећавнику вечерас почиње 13. Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф", у чијем су фокусу млади филмски ствараоци и великани светског ауторског филма.

Ово је један од ретких фестивала у свету на коме је на сваком кораку видљива размена енергије младих и искусних уметника, фестивал који је домаћин прослављеним ауторима, глумцима и музичарима, младим филмским ауторима и студентима филмских школа из целог света.

Свечано отварање је вечерас у 19 сати, након чега следи радионица редитеља Карима Ајнуза, а потом и дочек Нове године на Мећавнику на ком свира руска џипси фолк рок група "Хетерси".

Гости су почели да стижу током преподнева, међу њима и Владислав Ткачијев, члан жирија и судански редитељ Амжад Абу Алала, и један и други су први пут у Србији.

"За Кустендорф сам сазнао пре пет година из једног руског часописа и већ ме тада заинтригирало какво је то место у ком се дешава фестивал, село у селу, Дрвенград на Мокрој Гори. Звучало ми је веома романтично. Ја сам шаховски велемајстор, волим филм и мислим да ће ово бити једна од најинтересантнијих недеља у мом животу", каже Владислав Ткачијев, шаховски велемајстор и члан жирија.

"Очекујем да видим један другачији фестивал... не знам зашто, али размишљао сам о Кустурици од малена. Одрастао сам гледајући Кустуричина дела и мислим да је његова форма посебна. Узбуђен сам да видим Црну мачку, белог мачора, али у стварном животу", наводи редитељ Амжад Абу Алала.

У такмичарском делу програма је 21 филм аутора из 14 земаља, који су се међу 722 пристигла рада издвојили стилом, техничким умећем и аутентичним погледом на свет.

Пратећи програми Фестивала су "Савремене тенденције", "Ретроспектива великана" у оквиру кога ћа Пуриши Ђорђевићу бити додељена награда за животно дело, "Нови аутори", биће приказан и филм Иване Младеновић, а у музичком делу фестивала уз руски бенд који свира вечерас, учествује и македонски "Џамбо агушеви оркестар", затим француско-румунско пољски састав "Клик хир", Дејан Петровић са Биг бендом и Лав Хантерс.

Фестивал се затвара у суботу доделом фестивалских награда - златног, сребрног и бронзаног јајета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво