Концерт у Забели ново и занимљиво искуство

У Казнено-поправном заводу „Забела“ код Пожаревца одржан је концерт најстаријег српског хора Првог београдског певачког друштва. Концерт је уприличен за осуђенике, као део процеса њихове ресоцијализације и рехабилитације.

У својој историји дугој више од век и по, Прво београдско певачко друштво наступало је на различитим местима укључујући и европске дворове, али никада до сада се њихова музика није чула иза затворских зидова. Наступ у Казнено-поправном заводу „Забела“ код Пожаревца био је једно ново и занимљиво искуство.

„Ја се искрено надам да ће се ови концерти, ако бог да, дешавати најмање два пута годишње, договорио сам се са господином Дејаном да то буду божићни и васкршњи концерти. Да овде почне тај, прво духовни, морални препород у тим људима“, каже Петар Лукић, председник Првог београдског певачког друштва.

Концерту најстаријег српског хора присуствовало је око 200 осуђеника из полуотвореног одељења Казнено-поправног завода „Забела“.

Осуђеник Б. Д. каже да никада није имао прилике да присуствује таквим догађајима, и додаје: „Мотивише ме да боље живим, као једна мотивација у низу, за једноставном, нормалним животом.“

„Музика оплемењује свакако, обогаћује и душу и тело, и човек здравије размишља“, додаје осуђеник В. П.

Није први пут да у „Забели“ организују концерте и позоришне представе за осуђенике. Објекат у коме је одржан концерт Првог београдског певачког друштва зове се "Препород", па и у његовом имену има неке симболике.

„Већина њих је радно упошљена код послодаваца у граду и они на својим радним местима тамо представљају нашу установу и представљају и наш рад. Тако да смо ми уприличили овај концерт њима у знак захвалности, зато што на адекватан начин учествују у процесу ресоцијализације и рехабилитације“, каже Дејан Новаковић, управник КПЗ „Забела“.

Прво београдско певачко друштво основано је 1853. године, а његови диригенти и хоровође били су славни српски композитори Стеван Мокрањац, Корнелије Станковић, Станислав Бинички и многи други. Хор негује превасходно српску духовну музику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се