Обичаји за Бадњи дан у Војводини

За све вернике који хришћанске празнике обележавају по новом календару данас је Бадњи дан. У Војводини је већ недељама много занимљивих манифестација у вези са уводом у божићне свечаности.

Римокатоличка, протестантске, Англиканска и евангелистичка црква прослављају Бадњи дан и дочекују Божић по грегоријанском календару. Обележавање празника по евангелистичким обичајима традиционално се негује у домаћинству Верески у Ковачици.

За разлику од других вероисповести, трпеза данас није посна, а домаћице имају много обавеза јер треба припремилити пуно ђаконија за фамилију и госте.

„Пуно сарме, јер се дочекују гости и онда да буде печен кромпир са кобасицом обавезно, па онда штрудла са маком, словачка штрудла са маком, па разне торте, колачићи, медењаци, па онда опекањци са маком морају да буду обавезно, домаћа ракија, домаће вино. Разне друге ствари које се припремају и тако богато служе“, наводи Зузана Верески из Ковачице.

Ипак неке традиционалне вредности се не разликују. Породица је на првом месту, а обавезно се иде у цркву на богослужење којим се дочекује најрадоснији хришћански празник.

„Код нас је другачије. Иде се у цркву и певају се божићне песме. Црква је украшена великом јелком. Сви су, онако видите, покорни и тихи и оно у цркви осећате тај Божји мир. Увече кад дође, онда деца певају своје песме, рецитују и добијају божићне пакетиће“, наводи Зузана Верески из Ковачице.

Прославу Бадњег дана по новом, грегоријанском календару прихватиле су и православна Васељенска патријаршија у Истанбулу, Александрији и Антиохији, православне цркве Пољске, Кипра, Грчке, Турске и Румуније.

У сваком случају, вечерас пре божићне мисе на врата ће Војвођанима покуцати малишани коринђаши које ваља испратити са поклонима, слаткишима и најлепшим жељама за божићне празнике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво