Општина Сврљиг удвостручила средства за новорођене бебе

Млади брачни парови у Сврљигу годинама добијају помоћ за покретање посла и рођење детета. У покушају да се што више младих задржи у том крају, локална самоуправа је одлучила да удвостручи новчану помоћ за новорођенчад.

Мали Војин рођен је пре три месеца. Његови мама и тата венчали су се пре две године. Обоје без запослења оберучке су дочекали помоћ од 250.000 динара и покренули сопствени посао.

„Ја сам виши физиотерапеут по струци, супруга је козметичар, тако да смо ту негде сличних послова па можемо да радимо заједно и да стварамо породицу“, каже Младен Миливојевић из Сврљига, а његова супруга додаје: „Размишљали смо да одемо ван земље, али пошто смо добили новчана средства за младе брачне парове и добили могућност да останемо у Србији и покушамо сопствени бизнис, остаћемо овде.“

Од Општине добијају помоћ и за малог Војина, а слично је и у породици Марковић. Помоћ за Митру пристизала је сваког месеца све док недавно није прославила први рођендан.

Далибор и Марија, који живе на селу, добили су, одмах после венчања, 350.000 динара за своје пољопривредно газдинство.

„То практично значи за три године уплаћен стаж и за супругу и за дете здравствена књижица, осигурање“, наводи Далибор Маринковић из Преконоге.

На последњој седници локалне скупштине донета је и нова одлука: да се помоћ која је намењена деци старој до годину дана удвостручи па сада износи 15.000 динара месечно, а и једнократна помоћ је повећана са 30 на 60.000 динара.

„Размишљали смо о другом детету и сада, пошто су та средства повећана, можда може да се чува још једно дете“, наводи Марија Маринковић.

„Ипак смо убацили малог црва сумње, оног позитивног црва, да људи размишљају. Па добро, уз ова средства можда и можемо у првих годину-две да остнемо овде да видимо шта и како је па онда увек може да испадне и неки конкурс за самозапошљавање, подстицајна средства“, објашњава Јелена Трифуновић, председница Општине Сврљиг.

У општини Сврљиг живи око 12.000 људи, за две мање него пре десетак година. Са нешто више од 32.000 месечно ово је, према истраживањима, једна од општина са најнижим просечним примањима у земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво