Сопствени посао и нова радна места

Од Немачке организације „Хелп" и града Пирота, у последњем овогодишњем циклусу, финансијску подршку од 2.400 евра у опреми добиће двадесет пиротских предузетника. Њихово учешће је 20 одсто. За 10 година успешне сарадње отворене су 433 мале фирме у том граду.

Велики је изазов водити сопствени посао - чак и када је у питању израда торти и колача, каже Ивана Костић која је прошле године отворила своју радионицу. Захваљујући помоћи "Хелпа" и Града Пирота добиће опрему која ће јој омогућити да наредног месеца запосли двоје радника.

 

"Посла има... моје могућности су биле ограничене на одређени број торти и колача у току дана. А ево сада могу и да проширим производњу али и да помогнем неким незапосленим лицима да дођу лакше до нових радних места", истиче Ивана Костић, власница радионице за израду торти и колача.

Програмом је подржан текстилни сектор, па је то искористила и Биљана Пејчић - и после више од три деценије рада у неколико фирми отворила шнајдерску радњу.

"Добићу две индустријске машине и добићу једну професионалну даску за пеглање са вакуумом-продувавањем - што ће ми олакшати посао", каже Биљана.

Немачка организација "Хелп" и град Пирот у овом циклусу подржали су занатске, услужне и пољопривредне делатности са укупно 48 хиљада евра - од чега је учешће града 40 одсто. Циљ је отварање нових радних места.

"Ми смо радили анализу утицаја и 74 одсто је и даље активно. Имамо и неке кориснике за које смо мислили да је грешка, јер имају промет од преко пола милиона евра, a кренули су у гаражи...и ми смо заиста поносни на те кориснике", каже Маша Бубањ, менаџер "Хелпа".

"Имамо овде људе са факултетском дипломом, имамо доста младих људи - просек година је негде испод 35, што значи да будимо предузетнички дух и међу младима који не чекају да нађу посао преко бироа или у фабрикама", каже Владан Васић, градоначелник Пирота.

Поред учешћа у овом програму, град Пирот има још много других мера којима подстиче предузетништво. Ове године за те намене из буџета је издвојено 19 милиона динара.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво