Еко такса на загађење

Смедеревци су 7. децембра удисали најзагађенији ваздух у Европи. Ваздух је био у категорији "веома нездравог" и "опасног", а таква ситуација, брине грађане. Организација која води кампању против загађења ваздуха, "Проток 21", свакодневно едукује грађане о овом проблему.

Према званичним подацима, прошле недеље у Смедереву, концентрација загађујућих материја у ваздуху била и до пет пута већа од дозвољене. И то није први пут. Зато је покренута кампања "Црвени беџеви".

"Ношењем овог беџа, грађани показују да су заправо алармирани, да сматрају да треба да се крене у решавање проблема аерозагађења. Ми не видимо да се нешто предузима И у том смислу смо мало успаничени" каже Наташа Рашковић- Удружење "Проток 21".

"Отров, шта имам друго да ти кажем бре. Мени је жао за децу, на брду правите школе, у шуме, а не у граду, загушљиво, кашљу не питај.""Мени је дете оперисано баш из тих разлога. Била је алергија у ваздуху, оперисан је три пута од полипа у носу, јако лоше утиче на све нас", истичу грађани.

Из смедеревске организације, поручују, да многе земље у свету имају загађен ваздух, али да је ангажовање јавности за решавање проблема, веће.

"Ми као позориште смо једноставно осетили као најнормалнији позив ове акције "Црвени беџеви", да колико можемо са својим уметничким, друштвеним капацитетима, да позовемо суграђане И комшије на позорност" истиче Душан Вулић, позориште Патос.

"Ћутање и игнорисање проблема није решење, и зато носимо тај беџ, да се повећа критична маса, да се повећа тај притисак јавности. Нико се овде не бори ни против чега, него за нешто, а то је да удишемо чист ваздух", наглашава Наташа Рашковић, Удружење "Проток 21".

Према подацима Светске здравствене организације, од загађености ваздуха, годишње у свету умре седам милиона људи. У Србији, број умрлих, је према проценама, већи од 3000.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво