План за боље здравље Лозничана

Лозница је први град у региону који ће усвојити петогодишњи план јавног здравља. Документ придвиђа низ активности у здравственој заштити и инфраструктурне пројекте који би требало да допринесу квалитетнијем животу грађана и ефикаснијим медицинским услугама.

Начин на који заједница брине о својим члановима, кажу, најбољи је показатељ њене развијености, а брига о најрањвијим категоријама становништва једна од мера. Услуга личног пратиоца за децу сасметњама у развоју спада међу прве активности обухваћене планом.

"Услуга лични пратилац нама родитељима и нашој деци пуно значи, за образовање у школи у смислу да је олакшано и наставницима и учитељима да раде са нашом децом, да деца више напредују, да ми као родитељи имамо времена за неке друге обавезе, активности, да можемо да се запослимо", каже Љиљана Ковачевић из Лознице.

Највећа улагања су у Општој болници, где се тренутно реконструише 5 хиљада квадрата, а ускоро ће почети радови и на изградњи хируршко - оперативног блока. Статистика показује да Лозничани најчешће обољевају од кардиоваскуларних болести.

"Једини циљ реконструкције јесте да се грађанима Лознице као и околних места пружи много боља медицинска нега и заштита. Број прегледа је јако повећан на кардиологији, у односу на прошлу годину имамо повећање од сигурно тридесет посто због чега се отвара потреба за отварањем ангиосале у Лозници с тим би се решили многи проблеми", наводи доктор Милан Тодоровић, директор Опште болнице у Лозници.

План јавног здравља предвиђа мере и активности за које нису потребна велика улагања, попут едукације младих учесника у саобраћају, до оснаживања ромских породица. У циљу повећања наталитета, у буџету за наредну годину наћи ће се и нове подстицајне мере.
"Ако град препознаје нешто као потребу то мора да се нађе у буџету града. Ми до сада нисмо имали издвојена средства за подршку паровима у процесу вантелесне оплодње, од 2020. године ми имамо средства и да у тој првој години која ће бити ударна обухватимо што већи број парова", каже Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности.

У последњих осам година у Лозници се бележи стално поправљање стопе природног прираштаја. Надлежни у граду, кажу, да је њихова визија да до 2025. Лозница буде лидер у достигнутом здрављу њених грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво