Проблеми појединих Нишлија са струјом

На територији коју покрива нишка Електродистрибуција, око 3 и по хиљаде домаћинстава искључено је са електричне мреже. Као најчешћи разлог наводи се - крађа струје. Потрошач има право да тражи поновно прикључење, а оператер је у обавези да одговори у року од 15 дана. Како одговор најчешће изостане, све је више оних који решење траже на суду.

Међу првима је судски спор против ЕПС дистрибуције покренула Анче Милосављевић из Лалинца чија је породица без струје четврту годину.

 

"Тужили смо, добили смо на суду и сад очекујемо да се наша права остваре", каже Анче Милосављевић, из Лалинца.

Већина потрошача тврди да пломбе нису дирали и да струју користе легално, а Нишлија Петар Перић има и званичну потврду о томе.

"Против мене је покренут кривични поступак који је суд одбацио и они мени и даље не прикључују струју, и дан данас је немам", каже Петар Перић.

Којим год путевима да покушају да поново дођу до електричне енергије сви потрошачи дођу до исте препреке. Да би их предузеће ЕПС дистрибуција прикључило на мрежу морају да имају склопљен уговор са ЕПС снабдевањем. А то је опет, тврде корисници, могуће само ако се измире стара дуговања, укључујући она пре репрограма 2012. године. И мада нико не оспорава да што се потроши мора и да се плати, ускраћивање услуга није начин.

Профир Живковић из Центра за заштиту потрошача Форум у Нишу каже да је забрањено оператеру система да искључује потрошаче за застарела дуговања. И додаје: "Такође је забрањено оператеру система да оспорава поновна прикључења због застарелих дуговања".

А у ишчекивању да се проблем реши, неки од потрошача одлучили су да користе услуге другог снабдевача, при чему дистрибуцију електричне енергије и даље обавља ЕПС дистрибуција.

"Приватном фирмом из Београда за три дана што не могу три године", каже Петроније Гроздановић, из Ниша.

За коментар на ова питања нашем највећем снабдевачу обратили смо се пре десетак дана, али смо до овог тренутка остали ускраћени за било какав одговор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се