Љубав према послу и високи циљеви пут успеха чачанских предузетница

Женско предузетништво још је неискоришћени потенцијал, а жене на челу предузећа прати низ специфичних проблема. Ипак, има Чачанки које су од свог посла направиле бренд. Са њима је разговарала Силвија Пашајлић.

Посластичарски пут Зорице Селаковић пун је успона и падова. Од прве радионице за израду колача регистроване на подручју некадашње Југославије до озбиљне производње у којој је свакодневно ангажовано двадесетак радника прошло је три деценије. За ову амбасадорку женског предузетништва колектив је друга породица о којој брине.

''Одржати те две породице то је стварно велики велики успех. Ево 30 година се боримо. Жене морају да буду и мајке и домаћице и баке и пословне жене и супруге. Значи да би све то одржале њима је стварно још додатни терет предузетништво'', каже предузетница из Чачка Зорица Селаковић.

За успех и стварање бренда потребне су године и деценије. Ипак чачанске предузетнице кажу да их ка успеху води љубав према послу и високи циљеви. Марушка је у препознатљивом производу спојила уметност и бизнис. Ипак каже да без капитала, кредита и некретнина почетак није лак.

''У почетку сав бизнис, када неко крене да ради свој бизнис све што се заради мора да се улаже поново док прођу одређене године и ја се заиста искрено надам да долазе године када ће овај бизнис који ја сада радим много више да се шири и онда ћемо моћи другачије да напредујемо'', каже предузетница из Прељине Марушка Топаловић

Жене теже долазе до финансијских средстава, још увек су на мање плаћеним пословима, али иако су, по мишљењу многих, ревносне у послу и даље нису равноправне. Ипак, последњих година све је више оних које се осмеле да започну сопствени бизнис.

''Оно што је најбитније то је да су саме жене схватила и желе да постану економско независне и самим тим долази до већег отварања и све веће популарности женског предузетништва што самими тим доводи до стабилнијег привредног развоја'', наводи Горана Танасковић, директорка Удружења пословних жена у Чачку.

Статистика показује да сада већ има 25 одсто предузећа и предузетнички радњи на чијем челу су даме. А многе предузетнице у Чачку већ су се потврдиле у пословним водама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво