Нишор код Пирота без воде, фармери не могу да напоје стоку

Мештани Нишора, удаљеног само седам километара од Пирота, већ неколико деценија имају проблема са водоснабдевањем. Последњих месец дана, због суше, воде више нема довољно ни за малобројне становнике, а велики проблем је како да се напоји стока.

Четрдесетак мештана водом се снабдева са јединог извора у селу који није пресушио. Нишор има сопствену водоводну мрежу, али је инсталација због старости неупотребљива.

"Водовод је у квару, а нема ко да реши овај проблем. Горњи крај села има воду, али је она заразна и не сме да се пије", каже Невенка Јонтић, из Нишора.

"Све ту долазимо. Чекамо и за прање, и за купање, и за стоку. Све одавде и зими и лети, ево већ двадест година немамо воду", жали се Смиља Милошевић.

У селу има више од 600 оваца и коза, а сточари се муче да им обезбеде макар воду за пиће.

"Носимо на магарцима, пуштамо их да пију негде, да се напију по 10, 20. Отац дође до оваца, а ја цео дан проведем на чесми точећи воду. Таман дотерам, оне то попију, а ја се вратим још једном и оно оде дан", каже Далибор Тошић.

"Немам могућност проширења капацитета, купио бих још педесет оваца. Планирам да отворим и мини млекару, али без воде ништа не могу", наводи Слободан Живковић.

У Јавном предузећу Водовод и канализација кажу да су више пута безуспешно разговарали са мештанима Нишора.

"Морају да имају водомере и морају да имају прописану шахту. Нека села би желела да не плаћају воду, а да користе услуге водовода. Било би крајње некоректно да у овим селима која то поштују и плаћају воду, да та средства преливамо у она села која не желе да поштују основне норме и стандарде", наводи Зоран Николић, директор ЈП Водовод и канализација.

Уговоре са "Водоводом" до сада су склопиле 22 сеоске месне заједнице, и њима је гарантована испорука здраве воде за пиће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво