Ко су српске „Небеске видре“

На државним првенствима у падобранству, већ годинама најбоље резултате постижу војни падобранци из 63. батаљона. Екипно је, такође, најбољи тим Војске Србије „Небеске видре“.

Њих троје имају заједно више од 10.000 скокова. Заставник Синиша Мићић за 30 година остварио је преко 5.500 скокова. Он је троструки државни правак у скоку на циљ.

„Треба да се доста тренира, да се размишља о томе, да нон-стоп човек буде ангажован око свега тога и после тога дођу и резултати. То не може да дође за годину, две до три“, објашњава заставник Синиша Мићић, државни првак у падобранству.

Шездесет трећи падобрански батаљон из састава Специјалне бригаде Војске Србије често се помиње као најважнији за развој падобранства у нашој земљи.

„Многи су били овде и дали много тога војном падобранству, нашој јединици и сада негде у неким другим клубовима где раде као инструктори, све ово знање које су стекли овде и њихово искуство преносе на цивилне падобранце“, каже старији водник Дејан Цветковић, државни вицепрвак у падобранству.

Вишегодишњи члан најбоље падобранске екипе војске је и једна жена, заставник Радмила Ђурић: „У нашој земљи нема баш конкуренција међу женама што се тиче скока на циљ и класичних дисциплина, тако да ја морам да се изборим за своје место у репрезентацији у мушкој конкуренцији.“

Падобранци на такмичењу имају врло тежак задатак: да скоком са висине од 1.000 метара погоде циљ пречника само два центиметра.

„Падобран нема мотор, нема добре маневарске могућности, неке велике и рецимо довољно је да ветар дуне пола метра у секунди у неку страну и то је довољно да такмичар не погоди тај циљ“, каже заставник Мићић.

Они често представљају нашу земљи на међународним такмичењима, а недавно су учествовали на престижним Светским војним играма, које су одржане у Кини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво