У Доњој Бадањи Церница поново поплавила домаћинства

Нашој редакцији обратили су се мештани Доње Бадање у близини Лознице којима су недавно, услед обилних киша, поново поплављена домаћинства. Тврде да је узрок томе неочишћено корито реке која протиче кроз њихово село. Извештава Славица Џиновић.

Због честог изливања Цернице, мештани Доње Бадање електричне уређаје држе на хоклицама. Свака јача киша од тог потока направи набујалу реку, која за собом остави бројне проблеме.

"Кад падне јака киша и излије река, онда морам да зовем комшије да дижемо ствари, веш машину, судове, све што можемо да подигнемо да не буде у муљу и води", каже Миланка Ђорђевић из Доње Бадање.

Осим што им плави куће и дворишта, Церница приликом изливања замути и бунаре из којих се мештани снабдевају водом за пиће.

"Прави велики проблем ова киша, чим мало наоблачи се ми страхујемо да ће да нам поплави и пут и однесе пут и двориште, да изађемо не можемо, ноћу смо сад излазили у два, три сата, тутњали по дворишту, заграђивали, стављали песак, стављали вреће", каже Гроздана Илић из Доње Бадање.

Од 2014. године у Лозници и околним селима, надлежни тврде, интензивно се радило на уређењу речних корита, али и изградњи насипа.

"Такође смо и ове године издвојили 10 милиона у буџету, и на реду је да се чисти река Жеравија од Шабачког пута према Дрини, и река Церница. Река Церница је бујична река, она током лета скоро и да је и нема али зато чим падну кише тај слив са Цера иде, и ту имамо и мост који често буде и ускоро грло", наводи Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице. 

Надлежни подсећају мештане који имају парцеле уз реку да су, према Закону о водама, дужни да уклањају шибље, али и да у реке не бацају смеће које додатно отежава протицање воде на местима где су корита сужена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара