Читај ми!

Већина Кинеза живи у Панчеву, због чега желе да остану

У Јужном Банату има око 400 стално насељених кинеских држављана, али када се уброје они са привременим боравком и у транзиту, има их 3.000. Већина живи у Панчеву, где се налази велика бувља пијаца на којој раде.

Кинези су у већем броју почели да се досељавају у Панчево почетком 2000-их. Углавном су продавали робу на бувљој пијаци и закупљивали су трећину свих тезги. Временом, тај број се смањивао, сада има 50 закупаца, а већ деценију није дошао нико нов.

"Продајем доста, имам ситну робу. Ту сам са породицом, жена и двоје деце, од 15 И 13 година", каже Зхуеин Фенг из Панчева.

Међутим, отворене су робне куће у граду и мање продавнице у сваком селу. Један од власника таквог објекта је 35-годишњи Лука Хуанг, који је у Србију дошао са родитељима пре две деценије. Данас је ожењен и има двоје деце у основној школи. Стекао је много пријатеља.

"Сакупљамо се, идемо на пецање, на рибњак, да се дружимо, све славимо и поштујемо празнике овде. Имам и кума, добри смо пријатељи, помажемо један другом. Ја нисам православац, али потписао сам у општини", прича Лука Хуанг.

Кинески ђаци у српским школама

Највише кинеске деце у Панчеву тренутно похађа Основну школу "Васа Живковић". Ники, како је сви зову, иде у седми разред и одличан је ђак. Најбоље говори српски од својих сународника, па помаже у учењу и другој деци.

"Прелепа је земља и људи су љубазни. Научила сам о култури. Стекла сам и другаре из других држава, на пример Дарја из Русије, излазимо заједно, преноси утиске Јујан Ксјао.

Ники највише воли енглески језик и желела би да настави школовање и једног дана постане преводилац. Тако да за сада, као и многи њени сународници, планира да остане у Србији.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара