Мајски снег уништио височке малињаке

У планинским деловима ариљске општине снег је у већини малињака обрао овогодишњи род, па ће многи произвођачи имати већи расход него приход. Малинари страхују да ће слана уништити и оно што је преостало.

Блага зима без падавина и снежно пролеће неповољно су се одразили на овогодишњи род малина у Високoj, селу у општини Ариље. Воћарима су априлски снег и мразеви однели добар део овогодишњег рода. Мајски снег задао је нови ударац.

"Од тога се највише живи, мали је приход, друго немамо шта", каже Милета Војковић из Високе. Према речима Мића Станојевића поломљена је половина родних грана.

Праве размере штете тек ће се сагледати кад почне берба, али до тада опасност још није прошла, кажу воћари, који кажу да против снега не помаже никакав препарат.

Урош Раковић страхује од новог снега: "Биле су две слане, пре неко јутро, нису неке, али може још снега да буде. По моме, од државе је захтевати и од тих осигуравајућих кућа да се пре свега направи да можемо да осигурамо и од снега."

Климатске промене изазивају "вегетациону забуну", па су у години са благом зимом и снежним пролећем највеће штете у малињацима.

Општинске стручне службе процењују да је штета причињена на 170 хектара, наводи Бранко Вукајловић, заменик председника Општине Ариље:

"Штета на 90 до 100 хектара је 50 посто, а у осталим малињацима између 20 и 30 посто."

Због тога се разматра могућност пореских олакшица за воћаре којима је снег уништио или умањио овогодишњи род, али стручњаци за воћарство покушаће да помогну да штета буде мања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара