Уметност производње хране

Кикинђанка Светлана Стојановић по завршетку Факултета примењене уметности, радила је као професорка ликовног васпитања. Пре дванаест година надлежној цертификацијској кући пријавила је производњу воћа и поврћа по еколошким принципима на шест хектара. И дан-данас једина у Кикинди производи органску храну.

Светлана Стојановић је самохрана мајка и ујутро, чим своје троје деце испрати у школу, чека је седам пластеника у којима производи скоро све што на овој банатској земљи може да изникне.

Срце њихове производње је, како каже, окућница од хектар и по, где се налазе и домаће животиње и кућа у којој живе:

"Овде су пластеници, а у атару њиве на којима производимо храну за животиње и житарице које прерађујемо у брашно".

Светлана је тренутно, са својих шест радника заокупљена брањем спанаћа и јагода. Објашњава да сад с пролећа иду салате, лук, ротквице, блитва, спанаћ... Већ расту парадајз, краставци, паприка, боранија и грашак, односно све културе типичне за ово поднебље:

"Код нас се лако примају и оне културе из других климатских подручја. Ево, лепо расту шумске јагоде са Таре, па коморач, рабарбара, шпаргла..."

Са пласманом производа Светлана никад није имала проблема. Има сталне муштерије, а највећи део продаје викендом на пијаци органске хране у Београду.

rts.kikinda@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара