Положај медицинских сестара

Међународни дан медицинских сестара и здравствених техничара, 12. мај, прилика је да се различитим активностима укаже на значај сестринства, као једном од важних чинилаца у здравственом систему. У две здравствене установе у Пироту, Болници и Дому здравља, о пацијентима брине око пет стотина медицинских сестара и техничара.

Наташа Јанковић већ 28 година ради на интерном одељењу пиротске болнице као медицинска сестра. За посао који обавља каже да је хуман и леп али је, с обзиром на то да се ради са људима којима је угрожено здравље, потребна велика посвећеност и спремност да се реагује у правом тренутку.

"То је тежак посао и врло одговоран", каже Наташа Јанковић, лавна медицинска сестра Коронарне јединице у пиротској болници, "али осећај је веома леп и задовољан си када човек стане на ноге, када изађе одавде задовољан - пружи ти руку, захвали вам... То је велики плус за све нас."

О пацијентима у Општој болници Пирот брине око 380 медицинских сестара и техничара. Сматрају да би требало да их буде и више, али додатним ангажовањем успевају да одговорно обављају посао.

"Пошто се бавимо људским животима, не постоји довољна количина новца која то може да плати", истиче Ивана Меденица, главна медицинска сестра у Општој болници Пирот. "Нама су ипак плате бар редовне, није нам се десило да нам плате касне - то је некакав осећај сигурности."

Пацијенти имају само речи хвале за болничко особље, "од чистачице до доктора - а посебно медицинске сестре".

Представници синдиката кажу да у Србији званично има 91 хиљада медицинских сестара и техничара и да - упркос специфичном и захтевном послу који обављају - поред малих зарада, имају и друге проблеме.

"Кључни проблем је недостатак медицинских сестара", наглашава Радица Илић, председница Синдиката сестара и техничара Србије. "Европска унија прописује један параметар који каже: на 100 хиљада становника 730 медицинских сестара. Код нас, у овом тренутку, на 100 хиљада становника има мање од 500 сестара."

Осим у Општој болници, о здрављу пацијената у Пироту брине и око 130 медицинских сестара и техничара Дома здравља у пет градских и неколико сеоских амбуланти.

rts.pirot@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво