Крагујевац 2016 - место сусрета књиге и читаоца

Сајам књига "Крагујевац 2016" одржаће се од 3. до 5. јуна на Шумадија сајму. Тиме се обележава година Универзитета и књиге у Крагујевцу - граду у коме је 1835. године донет први устав модерне Србије, потом основано Крагујевачко читалиште (1846) и (у јуну 1866) Народна библиотека "Вук Караџић".

Сајам књига "Крагујевац 2016" организује низ прогрaма који афирмишу институције високог школства, књигу као медиј, књижевно стваралаштво, књижарство и издавачку делатност и њихов значај за развој грађанског друштва, национални и културни идентитет. Домаћин Сајма књига је књижевник Видосав Стевановић.

"Када Крагујевчани говоре о свом граду, често и углавном користе синтагме: прва престоница, прва гимназија, први театар, колевка новинарства и штампе... Према последњим истраживањима историчара Дејана Ристића, могу се подичити - и првом библиотеком. Крагујевац - први у свему - завичај је модерне Србије", подсећа Мирко Демић, директор Народне библиотеке "Вук Караџић" која је суорганизатор сајма.

Штампањем Типографическог објавленија (1. јануара 1834) са програмом рада, Крагујевац званично постаје колевка штампарства у Србији.

"У овом граду је од 1834. године, када је у Књажевско-србској књигопечатњи, под уредништвом Димитрија Давидовића, одштампан први број Новина србских у Србији, публиковано око 300 различитих новина и часописа", подсећа Демић. "Историја периодике и штампарства је са Дунава скренула у воде Лепенице, представљајући не само хронолошку димензију развоја штампе и издаваштва, већ и пулс образовног, друштвеног и политичког била Србије у првој половини XIX века. Иако је период рада штампарије у Крагујевцу био кратак, веома је важан као зачетак штампарства и издаваштва у Србији. Управо то је један од важнијих повода за одржавање сајма књига у Крагујевцу, који ове године обележава и три значајна јубилеја: 170 година од оснивања Крагујевачког читалишта, 150 година од установљења јавне библиотеке и 40 година Универзитета. Tиме нисмо исцрпли све разлоге због којих се упуштамо у организацију Сајма књига у Крагујевцу 2016, решени да нашем граду вратимо значај и место које заслужује на културној мапи Србије."

Осим уобичајених сајамских садржаја, посетиоце очекују трибине, промоције и дружење са ауторима. Посебан програм припрема се за школарце, љубитеље стрипа, музике и, наравно, књижевног стваралаштва.

rts.kragujevac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво