Од породичне фирме до савремене млекаре

Од породичне фирме настале крајем 90-их, бајнобаштанска млекара "Спасојевић" постала је савремена фирма која запошљава 50 радника и обезбеђује сигуран пласман млека за више стотина коопераната. После учешћа на инвестиционо-развојној конференцији у Сребреници, у млекари "Спасојевић" планирају већу производњу.

Од породичне фирме која је настала крајем деведесетих, упркос оштрој конкуренцији великих произвођача, бајнобаштанска "Млекара Спасојевић" постала је респектибилан произвођач млека и млечних производа на простору Златиборског округа, али и шире.

Уз савремену производњу, млекара данас запошљава 50 радника и обезбеђује сигуран пласман  млека за више стотина коопераната. Недавно се Млекара Спасојевић нашла међу 10 компанија које су учествовале на инвестиционо-развојној конференцији у Сребреници, па се уз подршку надлежних министарстава, ускоро очекује боља сарадња са Републиком Српском.

Пре две деценије, производњу су почели у скромним, кућним условима, са тек четрдесетак литара откупљеног млека. Данас на 750 квадрата, уз савремену опрему, примену европских стандарда у
производњи млека и млечних прерађевина и стручни тим које су добили стипендирањем кадра, дневно прераде и до 18.000 литара млека.

"Дошао сам директно из клупе. Одговоран сам за квалитет производа. Као вођа ХЦЦП тима одговарам да сви принципи Хасапа буду дословно спроведени у нашој производњи и у самој организацији посла", каже Миломир Ђокић, дипл. технолог.

"Неких двадесетак производа тренутно изађе на тржиште. У плану су нам још неки производи. Тренутно се ради и погонска и лабораторијска проба пре него што производ изађе на тржиште", каже Мирјана Арсовић, лаборант.

"Четрнаест година радим у овој фирми. Ово ми је први посао. По струци сам ветеринар, тако да презадовољна сам послом и уопште радним местом", каже Биљана Алексић, радница.

Сталне инвестиције, проширење капацитета сиране и хладњаче уз, како кажу, добру цену, редовну исплату и стручну помоћ за добијање млека високог квалитета, обезбеђују и сигурност  500 коопераната млекаре.

"Сарадња је изванредна. Ради њега смо и проширили ове објекте, број крава и намеравамо да проширимо још више", каже Стаменко Павловић, село Гвоздац.

Са повећањем броја коопераната  са овог, али како се после посете привредне делегације Сребреници, очекује и простора Републике Српске, овде планирају нову производњу.

"Ми смо пре свега заинтересовани за откуп млека, да се поспеши сточарска производња кроз набавку крава сименталске расе у том делу Републике Српске. Пошто смо ми увек били пионири у неким иновацијама, волео бих да ту заживи и органска производња", каже Радомир Спасојевић, власник "Млекаре Спасојевић".

До тада, овде раде на добијању извозних дозвола и изради постројења за пречишћавање отпадних вода чији завршетак се очекује почетком идуће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара