Више од половине становника Банатског Карловца без посла

Банатски Карловац иако је одувек био веће место од Алибунара није општинско средиште, али мештанима то није сметало све док су имали јаку привреду. Од када је месна индустрија "Банат" отишла у стечај, а велике фирме се затвориле попут Пешчаре и Циглане овде се тешко живи и све више људи у потрази за послом одлази из Бантаског Карловца.

Кроз центар Банатског Карловца пролази магистрални пут Панчево-Вршац-Темишвар који све чешће Карловчанима служи за одлазак из родног места. А некада је спајао привреднике и олакшавао им ефикасну међуграничну сарадњу.

Становништво је све старије, а основна школа све празнија. Мештани се жале да немају посла и да тешко живе, а они који раде незадовољни су малим платама.

Банатски Карловац је пре три деценије био препознартљив по месној индустрији "Банат" која је производила месне прерађевине за читаву бившу Југославију. После неколико неуспешних приватизација фирма је отишла у стечај, а некада је 1.200 радника овде у једној смени обрађивало 800 свиња, 200 крмача и 200 јунади.

Захваљујући малим  средњим предузећима попут фабрике "ТИМ" и пекаре "Сан" која има своје купце у читавом Јужном Банату део радника који су остали без посла нашли су овде нова радна места.

"Није било лако покренути овај посао пре 13 година. Ради нам читава породица, а запошљавамо и 80 радника. Пекарство захтева  рад 24 сата сваког дана, али се не жалимо, јер сваке године напредујемо и развијамо се", каже Петар Радуловић један од чланова породице пекаре "Сан."

У локалној самоуправи Алибунар имају нове пројекте који ће надају се покренути привреду и стимулисати мештане Бантаског Караловца да се  више баве воћарством, јер на обронцима Делиблатске пешчаре постоје идеални услови за то.

"Завршавамо пројекат о изградњи велике хладњаче од три и по хиљаде тона и фабрике за прераду воћа, јер овде смо одувек имали квалитетно воће и неопходно је укључити поново што више људи у воћарство, јер то може бити исплатив посао", каже Предраг Белић, председник општине Алибунар.

Већ неколико година овде се врше и испитивања о исплативости изградње ветро-паркова и инвеститори који су задовољни добијеним резултатима најављују почетак изградње првих ветрењача следеће године и можда ће ускоро у Банатском Карловцу захваљујући ветру почети боље да се живи.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се