Цена пиротска, квалитет италијански

Иако фрижидера са индустријским сладоледом има у скоро свакој продавници, Пироћанци не одустају од традиције одласка у посластичарницу на освежење. Тврде да је "старински" сладолед укуснији и квалитетнији, а уз то и најјефтинији у Србији.

На најпрометнијем месту у центру града, кугла сладоледа кошта 20 динара. Цена пиротска - квалитет италијански.  Пироћанци кажу добитна комбинација у овим врелим, летњим данима.

"Цена је фантастична, нигде у Србији нема оваквог сладоледа, тако да смо сви задовољни. Ми живимо у Немачкој, али сладолед је неупоредив са овим овде", кажу грађани.

Пиротски посластичари поштују традицију, али иду и у корак с временом. Производи се сладолед по италијанској рецептури, а цена од 20 динара, кажу, не умањује квалитет, и зато се продају велике количине овог слаткиша.

"У нашој башти се сладолед пуно једе, на корнет сладолед се  пуно троши. Имамо и тај наш пиротски специјалитет, качамак, шампита и сладолед, то је јако актуелно у Пироту. Наш мото је кроз пуно обрта, доћи до новца", каже Елвир Шаћири, посластичар.

Мало даље од центра сладолед је још јефтинији - само десет динара кугла.

"Скроман народ, скромни људи, скромни ми. Значи, купују по две, три кугле чисто да се освеже у овим врелим, летњим данима", каже Сакиб Хасани, посластичар.

Сладолед је лако кварљив производ, зато је контрола веома битна. Ветеринарска инспекција у Пироту урадила је анализе сладоледа који садржи млеко, и сви узорци су били здравствено исправни, док је санитарна инспекција контролисала хигијену у објектима.

"Сви брисеви су исправни, осим посластичарнице у Белој Паланци где је наплаћена мандатна казна од пет хиљада динара на лицу места, због нехигијенског стања", каже Лепосава Вељковић, шеф одсека за санитарни надзор у Пироту.

Осим сладоледа, Пироћанци имају и ту привилегију да једу и најјефтиније колаче у Србији који коштају само 40 динара.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара