Млади нису заинтересовани за сезонске послове

Сезонски послови траже доста радне снаге, али је заинтересованих, бар у неким крајевима, мање него што је потребно. Незапослени Краљевчани тешко прихватају и радна места која су на 40 степени више него пожељна. Ни велике дневнице, кажу, нису довољан мотив да млади без посла уђу у хладњаче. На сталне огласе тржишта рада јављају се само старији радници и углавном жене.

Младим незапосленим Краљевчанима је изгледа, по оној народној, дражи динар у "хладу, него што на раду". Деветнаестогодишњи Андрија, је један од ретких који се одлучио да у овој хладњачи у Ратини споји минус са минусом.

"То је било једино што се нудило, а мени је новац потребан. Моји не могу све да ми приуште, нешто морам и ја да зарадим", каже Андрија Радојковић, сезонски радник.

У хладњаци нема разалике у томе да ли је напољу лето или зима, у "фрижидеру " су услови рада увек исти.

"Овде је - 20 степени, а зависно од посла остајем и по два сата", кажу радници.

Жива у термометру овде је на нули, али вешто и брзо пакују производе као да раде у сенци великог дрвета.

"Овде је температура пет степени. У оној другој просторији минус 20 степени, али се тамо не задржавамо више од три до пет минута, само колико треба", кажу радници.

"На уласку у хладњачу темепратура је одмах десет степени нижа, а у просторији, где се сортира воће је нула. Без термоодела и капе се не може. Не стављамо шалове због хигијене, длачице могу да упадну у воће", кажу радници.

У раду на "хладовини" на минус 20 у овим тропским данима ни старији радници не уживају.

"Млади брзо одустају, за посао у хладњачама се пријављују углавном жене и то у просеку од 45 година. Оне се брзо адаптирају и остају да раде од јуна до октобра", каже Александра Божовић, тржиште рада Краљево.

У зависности од врсте посла, висина наднице у краљевачком крају за сезонске раднике креће се од 120 до 250 динара по сату, или дневно од 10 до 15 евра. Многи Краљевчани иду у друге градове и општине када је сезона бербе воћа, али у таквим случајевима тржиште рада и Омладинска задруга не посредују.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се