Трстеник први пут без рестрикције воде

Од овог лета у Трстенику нема рестрикције воде. Вишегодишњи проблеми у водоснабдевању решени су санацијом изворишта са кога се пијаћом водом снабдева око 15.000 становника овог градића крај Западне Мораве.

И када је било воде, каже Милутин Кнежевић који са петочланом породицом живи на шестом спрату, могли су да функционишу само станари до четвртог. Због слабог притиска у мрежи агонија без воде знала је да траје и по неколико дана.

Проблем су решили прошле зиме уградњом хидрофора, уз помоћ месне заједнице.

"Танталове муке су биле. Млаз воде из славине, тада је била мисаона именица. У 2, 3 ујутру пуштали смо машину за веш, туширали се, будили малу децу, пунили балоне и флаше. У просеку смо имали пет до шест сати воду од 24 часа", каже Милутин Кнежевић.

Од овог лета воду имају сви Трстеничани. Цистерна и резервоари су и даље на најпрометнијим раскрсницама, али не ради снабдевања грађана, већ освежења.

Снабдевање је водом сада, редовно, кажу грађани. Рестрикција нема и надају се да их више неће бити ,јер су темперутаре изузетно високе.

Из буџета је 2013. године у регулацију Старог Корита и изградњу акумулационих језера уложено 35 милиона динара. Прошлогодишње поплаве су све то уништиле, па је Европска Унија за санацију изворишта обезбедила додатних 570.000 евра.

"Тренутно радимо на реконструкцији секундарне мреже, да би смањили губитке. С обзиром да је на изворишту урађено треће инфлатриционо језеро, ми у овом тренутку подмирујемо потребе града тренутно са 95 до 100 литара у секунди. За сада немамо проблема у водоснабдевању", каже Горан Кнежевић, директор ЈКСП "Комстан".

"Такође смо направили план да после стабилизације водоснабдевања у Трстенику, створимо услове да мрежу проширимо на приградска насеља, а затим повежемо и друге водоводе на територији општине Трстеник. Што се тиче нашег плана верујем да је он добио пун смисао", каже Мирослав Алексић, председник општине Трстеник.

Тропске температуре у Трстенику се од овог лета лакше подносе. Градска фонтана поново ради, а зелене површине се редовно заливају.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

  


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво