Израда видео-игара уносан посао

Израда видео-игара постала је и у Србији веома уносан посао. Због тога су најуспешнији домаћи и инострани програмери у овој области, све чешће гостујући предавачи на државним факултетима.

Добар софтвер за видео игре за виртуелну реалност једна је од најтраженијих роба на свету. Такозвана играчка индустрија постала је моћнија чак и од филмске.

Програмер Владимир Перић, један је од најбољих у том послу код нас. Уз помоћ кациге за виртуелну реалност ради програме за најпознатије игре.

"Већина људи која почне да се бави програмирањем, почиње тиме да се бави управо због видео- игара. Сви пре или касније желе да се баве видео-играма и то је некако постао циљ свих нас програмера. Јасно је свима колико могу креативно да се изразе у тој области", каже Владимир Перић, оснивач фирме Ендгамес.

Музика и звучни ефекти један су од најважнијих детаља у гејмингу. Раде се у складу са типом игре.

"Музика највише зависи од тога који је жанр у питању, која је игра. Покушавамо да направимо музику која на најбољи начин одражава суштину игре", каже Милош Новак, инжењер звука.

На Електронском факултету у Нишу у оквиру мултимедијалних технологија  водећи стручњаци преносе студентима своја знања. То све више постаје саставни део образовног програма.

"Ми овде на факултету радимо презентовање виртуелних сцена, радимо "motion capture" анимације. Студенти могу да снимају своје покрете преко виртуелних реактора и да их убаце у игрицу", каже Никола Стојановић, Модул мултимедијалне технологије Електронског факултета.

Због огромног тржишта све више младих програмере окреће се програмирању за игре.

"Није потребно да за ово имате много новца. За почетак је довољно да се скупи пар људи и било шта да раде, само да би отворили пут ка том тржишту", каже Владимир Перић.

Да је ово област у коју вреди улагати показује податак да је број програмских фирми у Нишу утростручен. Сада их има око 100, а у њима ради близу хиљаду младих људи.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара