Старопланинско јагње, залогај укусне традиције

У подстаропланиском селу Крупац, на обронцима Видлича код Пирота, први пут је одржана манифестација "Старопланинско јагње". Сточари са Старе планине надметали су се у печењу јагњади - под сачем, на пару, на ражњу и другим древним начинима за припрему. Био је то доживљај за гурмане, али и прилика за промоцију традиционалне здраве хране са Старе планине.

Један од сточара, уједно и такмичара, Владица Пејчић каже за Танјуг да је за припрему укусне јагњетине неопходно најмање два, три сата.

"Најукуснија старопланинска јагњетина је под сачем, а када је реч о овчетини, најбоља је овца на пару. Ми спремамо и јагњетину испод сача и овцу на пару. Највећа тајна код припреме овце на пару јесте бело вино. Што се тиче јагњетине под сачем, битно је да се добро поклопи и укопа у жар и мора два и по до три сата да се тако пече", каже Пејчић.

Небојша Костић, један од организатора ове манифестације, каже да је старопланинска јагњетина без премца јер овце на Старој планини се напасају на ливадама које су веома богате лековитим биљем.

"Зато је и старопланинско јагње најукусније и најздравије", каже Костић.

Један од власника највећих стада оваца у пиротском крају Зоран Ћирић из Крупца, каже да је добро што се ова манифестација по први пут организује управо у Крупцу јер у овом селу има највише оваца у пиротском крају, преко 1.500 грла.

Разноликост примремања најукусније јагњетине

"Ми спремамо јагњетину на четири начина, под сачем, у фуруну, или како кажу у овом крају вурњу, спремамо и динстану овцу, јагњетину спремљену у бурету, као и јагње на ражњу. Ражањ није карактеристичан за пиротски крај, али смо решили и то да направимо", каже Ћирић, који је у припреми јагњетине освојио друго место на овој манифестацији.

Осим учесника у надметању у припреми јагњетине, на манифестацији су учествовали и занатлије, чији су занати вековима уназад били у директној вези са сточарством и овчарством.

Последњи произвођач клопотара, односно звонаца за овце, Душан Мадић, који живи на Старој планини каже да иако има све мање оваца, па самим тим је мања потражња и за овим производима, ипак се клопотари доста траже и то углавном као сувенири.

"Последњи сам који прави клопотаре у овом крају. Један мој пријатељ из села Рсовци их прави а ја их дорађујем, украшавам и спремам за продају. Све је мање оваца, али клопотаре највише купују странци, Бугари као и људи из других земаља. Нажалост, мој занат нема ко да наследи јер је и оваца све мање, па после мене клопотаре неће имати ко да прави", рекао је Мадић.

Председник општине Пирот Владан Васић каже да општина Пирот помаже одржавање оваквих манифестација у пиротским селима са циљем да се сачува село и да се села оживе.

"То смо већ урадили са селима Извор и Темска, где се одржава Сајам старопланинске хране и мислим да људи који су дошли овде, а има их и из иностранства могу да виде све чиме Пирот располаже, од пиротског јагњета, до пеглане кобасице, пиротског ћилима и качкаваља. То је шанса за мештане ових села да продају своје производе, остваре зараду и то је и крајњи циљ, повећање броја туриста и повећање броја људи који се баве производњом традиционалне хране", каже Васић.

Организатори ове манифестације су Туристичка организација Пирот, Месна заједница села Крупац и Удружење грађана "Видлич" из Крупца, уз подршку општине Пирот.

Одлуком жирија, најукуснију јагњетину припремила је екипа "Кордеро негро", друго екипа "Река млека", а треће "Чеда кетеринг".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара