Најсавременија фарма за тов свиња у Србији

Док већина фармера због несигурне откупне цене, смањује број стоке, Милован Иванковић из Засавице 1 код Сремске Митровице, моденризује и повећава производњу товљеника. Годишње је производио 2.400 свиња, а уз ново савремено компјутеризовано товилиште тај број, тврди, биће двоструко већи.

Милован Иванковић, 1.200 товљеника храни из фотеље. На новој фарми, по асутријској технологији, на свака три сата, у такозваној кухињи,  компјутер меша, контролише и дистрибуира храну до свиња.

"Овде видимо који је бокс јео, који није јео, у суштини сваки килограм, сваки грам хране, зна се где оде, нема расхода, пошто је исхрана оброчена на три сата. Какав год проблем да се деси, аларм ме позива'', каже Милован Иванковић из Засавице 1.

У 48 боксова, уз видео надзор константно се прати понашање свиња, а вентилатори аутоматски проветравају просторије. Осим уштеде у храни, на компјутеризованој фарми, скраћена је и дужина това на свега четири месеца.

"Ови прасићи су 27 дана код мене у тову, били су 23 килограма и 200 грама, сад су у просеку измедју 50 -55килограма'', каже Милован Иванковић из Засавице 1.

Изградња најсавременије фарме у Србији, у коју је уложемо више од 300 хиљада евра, завршена је за годину и по дана. Иванковићи се узгојем свиња баве готово две деценије,  а на имању раде све генерације.

"Већину времена које не проведем у школи, ту сам кући. Максимално помажем тати у припремању хране, у одгоју свиња, такодје сам доста активан у пословима на њиви'', каже Филип Иванковић из Засавице 1.

Да се на овој фарми примењују европски стандарди контроле и исхране товљеника уверила се и министарака пољопривреде.

"Познато је да у свињарству, и у другим гранама је уз добру генетику изузетно важна добра и квалитетна, и избалансирана исхрана. Ово што смо данас видели је заиста један заиста инзванредан пример, пример који треба показати у Србији'', каже Снежана Богосављевић Бошковић, министар пољопривреде.

Иванковићи се надају да ће им се уложенма средства вратити за две године, и да ће поред овог, изградити још један велики објекат за 1.800 товљеника.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара