Чувајмо и обнављајмо шуме

Шуме у Србији као најзначајнији део еко система предходних година страдале су од леда и у пожарима па је њихово обнављање једна од најважнијих активности како би се зелени омотач заштитио и проширио. Ово доба године је време за обнављање и садњу дрвећа, а о томе су наши шумари размењивали искуства с француским колегама с којима су обишли шуме у пожешком и мокрогорском крају.

Шумска пространства код нас захватају два милиона и 250 хиљада хектара или гоотово 30 одсто укупне површине док би за оптималну пошумљеност требало да достигну 41 проценат што значи пошумљавање још око милион хектара и то углавном земљишта у приватном власништву.

"Треба стимулисати власнике да своја лоша земљишта пошуме и повећају степен пошумљености. Људи то неће радити ако им држава и "Србијашуме" не помогну. Ми сваке године бесплатно делимо по 3-4 милиона садница, али то није довољно да се направи одлучујући корак потребне су стимулативне мере попут ослобађања од пореза и подизања свести људи о значају шума", каже Предраг Алексић генерални директор ЈП "Србијашуме".

Три четвртине наших шума чине лишћари, старе су по седамдесетак година, а већина бештачких подигнута је пре 3-4 деценије. У Француској на пример сваке године засаде 80 милиона стабала, Немачкој чак 300. Искуства других зато су драгоцена посебно француских шумара с којима делимо чак и неке сличне проблеме.

"Има доста заједничких питања као што су експлоатација шума, економска питања И одржавање шума у тешким условима и на тешким теренима", каже Сyлвестре Цоурдет ОНФ Националне шуме Француске.

Звонимир Баковић руководилац одељења за гајење шума Јавног предузећа "Србијашуме" каже да су искуства француских колега велика.

"Од француских шумара може много да се учи. Познато је француска шумарска школа једна од најразвијенијих у Европи, а када су у питању храстове шуме и њихова обнова да је једна од најпризнатијих школа у свету", додаје Баковић.

Наше шумаре очекује велики посао од расклањања уништеног дрвећа до садње новог. По оцени страучњака наше шуме су ипак у задовољавајућем стању после свега. Подсећања ради пре два века 80 одсто Србије било је под шумом, а после Другог светског рата само 20 процената.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара