Читај ми!

Обрад Јовановић, Ужичанин године

Лист "Ужичка недеља" већ 15 година бира најуспешније грађане који су својим радом, у различитим областима, промовисали праве вредности и допринели афирмацији Ужица. Престижно звање "Ужичанин године" додељено је професору Учитељског факултета Обраду Јовановићу.

Факултетски професор, сликар са више од стотину изложби, свестрана личност, нека врста ужичке институције када су уметност и образовање у питању, јер је покренуо Уметничку школу, и Учитељски факултет, Обрад Јовановић, ипак највише је поносан на неке друге важне ствари.

На срећу других људи, јер је најлепши осећај када видић да су други људи срећни и да имају успеха. Прво мислим на наше ученике из Уметничке школе који имају пуно успеха на међународној дизајнерској сцени. Неки од њих добили су и америчке стипендије, уписали се на престижне универзитете и отуда сав наш рад да оснујемо Уметничку школу добија пун смисао", каже Обрад Јовановић.

Његове слике налазе се у колекцијама и галеријама по свету, свом Учитељском факултету поклонио је колекцију од 14 дела, и увек је ту када треба помоћи искуством и знањем.

Професор Обрад је један од уметника који својим дело, понашањем и педагошким радом
превазилазе локалне и регионалне оквире, а награда Ужичанин године иза које је наравно стао и Учитељски факултет потврђује колико га Ужичани цене и воле", каже Бранко Поповић, продекан Учитељског факултета.

Уз све професорске, друштвене и друге обавезе сликарство је оно што га испуњава, одмара га сликање пејзаза и мртве природе, уметнички провоцира етнографија, свадбе, славе и сахране, српске судбине и ритуали -обични, мали људи.

Сликаре професор дели на три групе-оне који су за поздраве, жеље и честитке, живе од оног што се наручи, затим оне који слику доживљавају сасвим интимно и оне који се боре против слика.

"Сликање је ствар посвећености и да се не би у тој сулудој реалности изгубио ја сам се онда као сваки монах завлачио у атеље и копао и по сновима и по литературе и по историји уметности и то
сам шарао на тим платнима, па сад шта је ту је", каже Обрад.

Прошле године проглашен је за најбољег ликовног педагога у Србији, завидно место  у уметничком свету у земљи и окружењу има већ деценијама, а признање за нај Ужичанина је знак  захвалности суграђана професору Обраду, како га Ужичани, иначе знају.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара