Читај ми!

Лоша година за пшеницу

Због честих падавина и високих подземних вода, на појединим парцелама у шабачком крају, пшеница је у лошем стању. Тамо где је могуће, агрономи пољопривредницима саветују да што пре обаве прихрану усева минералним ђубривима.

Славко Симић из Јевремовца код Шапца пшеницу је засејао на више од три хектара. Иако је усев на време прихранио, због велике влаге у земљишту, и воде која се дуго задржала на њиви, брине за принос.

"Те подземне воде су високе овде код нас, то су обронци Цера, на 60 центиметара доле је воде, то је земља која не пропушта воду, тако да је стање прилично лоше", каже Славко Симић из Јевремовца.

Стањем озимих усева није задовољан ни Милан Гајић који под пшеницом има 20 хектара. Применио је каже, пуну агротехнику, али због неповољних временских услова, жито слабо напредује.

"У ово време није задовољавајућа, да вам кажем поштено, надали смо се да ће бити већа, бацили смо доста ђубрива, за сад није добро, али ако се време пролепша, надамо се да ће да крене на боље", каже Милан Гајић из Јевремовца.

Пољоприведницима на чијим њивама се вода дуго задржала и успорила раст усева, агрономи препоручују прихрану азотним минералним ђубривима.

"Наша препорука би била сада, да пољопривередни произвођачи што пре, што брже ураде одводњавање својих парцела, како би спречили угињавање усева и корективну прихрану да ураде, чим временски услови дозволе, како би те парцеле извукли и на неки начин надокнадили губитак тог азота и заостанак у порасту. Наша препорука је да то ураде каном, јер су наше парцеле углавном киселе, најбоље би било уз агротехничку анализу земљишта, каже Светлана Златарић, Саветодавна стручна служба Шабац.

Пшеница која је тренутно у фази интензивног бокорења, у четири шабачке општине, засејана је на више од 19 хиљада хектара.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара