Читај ми!

Два века од Другог српског устанка

У пожешком селу Горња Добриња припремају се за прославу великог јубилеја два века Другог српског устанка који се обележава 23. априла. У родном месту књаза Милоша, осим подсећања на његове задужбине уређује се спомен комплекс посвећен родоначелнику модерне српске државе.

У књажевом родном месту желе да достојно обележе јубилеј и подсете на Милоша, сина Теодоровог који завичај никада није заборавио.

"Када су књаза питали како да се зове улица која у Београду води од Белог двора, он је рекао Добрињска, а како би другачије, да моји потомци не забораве одакле су потекли", каже Васо Чарапић председник Месне заједнице Горња Добриња.

У свом селу као сећање на оца, Милош је обновио и цркву, саградивши на месту старе брвнаре која је била метох манастира Никоље данашњи храм Светог Петра и Павла који се сада уређује. Из времена обнове је и прича како се нико од градитеља није усудио да руши стару цркву док
књаз није стигао.

"Нико се није усудио да се попење на цркву брвнару и почне да је руши. Како легенда каже Милош је сјахао с коња, попео се на цркву и рекао: 'Опрости ми Бела цркво што те рушим,'
скинуо крст, а онда су се и остали усудили да руше", каже Илија Милосевић парох добрињски.

У историји остао упамћен као један од најспособнијих српских владара иако неписмен, својим земљацима подарио је и школу. У њој је сада дванаесторо малишана у три разреда, јер првака ни ове ни следеће године нема.

Школа не носи књажево име, а у наставном плану га ипак има.

"У четвртом разреду нешто више учимо о књазу, али они углавном знају да је он рођен овде у Горњој Добрињи и да је подигао школу у којој уче", каже Снежана Пантелић учитељица.

Из Милошевог доба је и стара воденица, а захвални Добињци су место где је била родна кућа готово пре век и по обележили скромним каменим белегом. Спомен комплекс заокружен је пре двадесетак година и око њега су главни радови.

Милован Мицевиц председник опстине Позега/

"Све што смо радили предходних година и сада на уређењу комплекса је с циљем да достојно обележимо велики јубилеј, јер не треба заборавити да је Милош Обреновић утемељивач модерне српске државе.

Спомен комплекс у Милошевом родном месту садржи цркву, чардак и споменик рад Добрињца, вајара Мирослава Б. Протића и до јубилеја 23. априла ће заблистати новим сјајем како би до јубилеја био потпуно спреман.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво